Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
19.04.2013 21:20 - ИМИГРАНТИ СЪСИПВАТ ТОЛЕРАНТНАТА ШВЕЦИЯ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 13184 Коментари: 32 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

АЛИСТЪР СКРАТЪН, РОЙТЕРС

Напливът от чужденци изнерви спокойните скандинавци


Наплив на бежанци от страни като Сирия предизвиква враждебна реакция към имиграцията в Швеция, която от години е разглеждана от жертвите на конфликти като крепост на толерантността. Антиимиграционно настроените “Шведски демократи” увеличават подкрепата си в социологическите проучвания, нареждайки се на трето място година преди изборите, които може да ги поставят в положението да определят баланса на силите.

Общинският съветник Адам Мартинен олицетворява нарастващите антиимиграционни настроения. Той носи изискан костюм и няма нищо общо със скинхедския образ, който някога изтласкваше партията в периферията.

Зараждане на гнева

Седнал в кафене в промишления град Ескилстуна западно от Стокхолм, където безработицата е 15 процента, почти двойно повече от средното ниво за страната, Мартинен каза, че имигрантите са бреме за социалния бюджет. “Главното е да спрем имиграцията в този град”, заяви той. Отвън жени със забрадки пазаруват в сянката на извисяващите се блокове.

Повечето шведи продължават да се отнасят положително към имиграцията, но “Шведските демократи” напредват в социологическите проучвания от 5 процента на последните избори до почти 10 процента. Имиграцията все повече става част от основните дебати в страна, където около 15 процента от населението има чуждестранен произход - най-високото ниво в северния регион. Увеличаването на търсещите убежище хора, привлечени от стабилната икономика на Швеция и традицията є да помага на бежанците, предизвиква най-много противоречия и поражда безпокойство сред малцинствените групи.

През 2012 г. в Швеция са потърсили убежище 43 900 души - това е почти с 50 процента повече в сравнение с 2011 г. и е вторият по големина брой, откакто се води статистика. Почти половината са били от Сирия, Афганистан и Сомалия и ще получат поне временно жителство, а имигрантите са били общо 103 000. “Можете да видите, че сега езикът и тонът са по-вулгарни.Положението става все по-зле”, казва Бейзат Бекиров, основател на Ислямския център - първата джамия в Швеция - в южния град Малмьо, един от градовете с най-много имигранти. От 44 индустриализирани страни Швеция се нарежда на четвърто място по брой на търсещи убежище хора и на второ по съотношение на този брой към населението є, показват данни на ООН. Швеция е известна с доброто си отношение към новодошлите - от осигуряване на жилище до предоставяне на безплатно обучение по шведски език. На някои хора, търсещи убежище, се позволява да живеят със свои роднини, докато чакат разглеждането на молбите им.

 Но напливът на имигранти настъпи точно когато много шведи чувстват несигурност заради предупрежденията за съкращаване на работни места в някои от най-емблематичните им компании - от “Ериксон” до САС. “Швеция е една от страните в ЕС, която приема най-много имигранти. Това не може да бъде поддържано”, каза по-рано тази година министърът за миграцията и бежанците Тобиас Билстрьом. “Днес хората идват в домакинства, в които единственият доход е подкрепа от общината. Това приемливо ли е?”, заяви той. 

Регионална тенденция

Изказването на министъра е отражение на това, че славата на Швеция на една от най-благоразположените европейски страни към имигрантите може би запада. Хората в други северни страни споделят притесненията на шведите, че отвореността към бежанците може да пренатовари социалните им държави. В краткосрочен план хората, търсещи убежище, увеличават фискалното бреме за социалната държава. Данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показват, че безработицата сред хората с чуждестранен произход е 16 процента, а тази сред етническите шведи е 6 процента. Швеция има нужда от висок дял на работещо население, за да обезпечава значителните си социални грижи, включително едни от най-щедрите помощи за родители в Европа. “Швеция преживява най-напрегнатите дебати за имиграцията в своята история”, каза политологът Андреас Йохансон Хейно от шведския изследователски център “Тимбро”. “Ние ставаме свидетели на поляризация в Швеция”, заяви той. Антиимигрантските партии, чиито позиции отслабнаха след убийството на 77 души от Андерш Беринг Брайвик в Норвегия през 2011 г., печелят подкрепа в северния регион.

Датската народна партия, чиято подкрепа имаше ключова роля за властта на последната коалиция, набира сила при управлението на непопулярното ляво правителство. В Норвегия Партията на прогреса, пострадала от секс скандали, които също подкопаха образа є, сега е третата по големина партия. Лидерът на “Шведските демократи” Джими Окесон подобрява образа на партията, която отдавна е смятана за силно повлияна от крайната десница. Неговата цел е да намали имиграцията с 90 процента. “Искаме да бъдем истински определящ фактор във властта”, каза той.

Върхова точка

През последните месеци дебатите за имиграцията достигат върхова точка. Министърът за миграцията и бежанците Билстрьом предизвика фурор с изказването си, че хората, които защитават незаконните имигранти, вече не са “руси и синеоки”, а са също имигранти, експлоатиращи евтина работна ръка. Това му навлече порицание от министър-председателя Фредрик Рейнфелд. Когато служител в библиотека махна книга за Тентен от детската секция поради това, че съдържала расистки и империалистически възгледи, това предизвика буря в Туитър и пресата. Библиотеката я върна на старото є място. После стокхолмската полиция беше обвинена, че използва расови профили, за да арестува имигранти без документи в метрото. Шофьор на автобус в столицата се прочу в медиите, след като беше освободен от работа заради обвинения, че поставял отделно пътниците, които имали вид на чужденци. Според социологическата агенция “Новус” около 20 процента от шведите сега смятат, че “Шведските демократи” имат най-добрата имиграционна политика. Мартинен се надява, че партията ще спечели 15 процента от гласовете в Ескилстуна - град с около 50 000 жители. На миналите избори тя спечели 10 процента в работническия град, който някога беше известен като “града на стоманата” заради промишлената му ориентация. Мартинен разказа как една избирателка се оплакала, че вече не може да носи поли по улиците, без да бъде задявана. Когато той говори за близки приятели сирийци, тонът му изглежда до голяма степен умерен. “Хората ни приемат по-сериозно. Сега те виждат, че ние можем да действаме отговорно”, каза той. Като проява на верността към шведската традиция на толерантност има и враждебна реакция към антиимиграционните настроения. Един от основните таблоиди - “Афтонбладет” - поде кампания, наречена “Ние обичаме различията”. Допитванията също така показват, че вероятно максималната подкрепа, която могат да спечелят “Шведските демократи”, е между 10 и 15 процента. “Швеция не е расистка страна. Деветдесет процента са добри хора”, каза Бекиров от Ислямския център. “Но трябва и да сме честни - точно сега времената са тежки”, заяви той.


Източник




Гласувай:
9



1. danailvdimitrov - в началото на 19 век. шведите масово имигрирали за Америка
19.04.2013 22:20
До такава степен, че цели райони се обезлюдили.

Е сега е ред на другите да дойдат в Швеция- честито!

Малмьо отдавна не е шведски а мюсюлмански град. Там шведи няма !
цитирай
2. a440 - "Мартинен разказа как една ...
19.04.2013 23:04
"Мартинен разказа как една избирателка се оплакала, че вече не може да носи поли по улиците, без да бъде задявана" тази женица трябва да се радва защото, след десетина години дори няма да може да се разхожда по шведките улици, защото тези мюслита , когато са малцинство са мазни и дават вид на хрисими но, станат ли повечко стават нагли и започват да си прокарват своите си , дивашки закони. Така че ще последват наказания за къси поли, след време ще бъдат наложени забрадките, многоженството, воят от дьамиите ще се носи навред и всичко това заради толерантността или според мен "екзотичността" и абсолютното невежество на европееца по отношение на исляма
цитирай
3. kordon - от kordon до danailvdimitrov
19.04.2013 23:07
Да, така е. Но според мен има една съществена разлика между шведската имиграция (и изобщо миграцията в двете Америки и навсякъде по света на германските народи - шведи, датчани, норвежци, германци, холандци, англичани и т.н.) и тази, която днес залива Европа. Представителите на германската етническа група (без да ги идеализирам) освен неизбежните недостатъци имат и много положителни такива. Те са основният съзидателен елемент в последните няколко столетия. Държавите, създадени от тях, са едни от най-развитите в икономическо, политическо, културно, научно и техническо отношение. Народите, които живеят в тях, са изградили най-високите жизнени стандарти, познати на света. Родили са изключително важни изобретения и нововъведения, от които се ползва целия свят. Изобщо приносът им за културното и икономическо развитие на човечеството е огромен.

А днешният имигрантски поток се състои от хора, които идват от собствените си кочини (извинявам се за израза) и превръщат европейските държави в същите такива нечистоплътни обиталища. Мисля, че от тази гледна точка няма място за сравнение.
цитирай
4. danailvdimitrov - да така е кордон но това само доказва правилото
20.04.2013 08:17
когато отиваш (т.е бягаш от собствената си страна) за да създаваш и укрепваш други такива (САЩ са една напълно измислена държава основана от масони и евреи и затова всичко там е ОК, понеже им трябва работеща страна) то тогава твоята е оставена на произвола на "свинете".

А Господ е казал "не хвърляйте бисерите на свинете!!!" . С какво можеш да замениш Европа (ерго България)? С какво по-хубаво??

Е тогава идват варварите! Пък ти си бъди умен, талантлив и работлив германец някъде из амерканскя пущинак - твоята родна страна е съсипана от буклуци.

Така Господ ни наказва за това, че сме "отхвърлили" неговия дар.

Все едно аз да ти подаря къща и Мерцедес , а ти да ги откажех и да хукнеш нанякъде. Е смятай,аз тогава ще ги дам на циганите да си гледат кокошки в тях...и ти няма вече никога да си ги върнеш..
цитирай
5. kordon - от kordon до danailvdimitrov
20.04.2013 09:29
Съгласен съм, че колкото и да е талантлив един народ, колкото и да е развит в културен и стопански аспект, то когато не се грижи за духовното си здраве, когато не спазва расова хигиена (без да изпада в ирационален расизъм) и допуска да бъде прехвърлен санитарният минимум от чужди, непроизводителни елементи, в крайна сметка ще се стигне до момент, в който собствените му сили, интелектуалният му потенциал и човешкият му ресурс ще се изчерпят и ще бъдат размити в морето от първобитни диваци. Съгласен съм, че ако един народ е отворил портите си за безпрепятствено нахлуване на варварите, той рано или късно ще загине под техните удари. И проблемът няма да е у варварите, а у тези, които са ги допуснали в собствената си крепост. В този смисъл вината за деградирането на Европа е у самите европейци, които допускат да бъдат приспани от красивата, но фалшива приказка за безкрайната толерантност, за безпределната търпимост, за всепозволяващия и всепрощаващ либерализъм и мултикултурализъм.
цитирай
6. germantiger - С най-добри пожелания към danailvdimitrov
20.04.2013 13:35
Обвързването или дори опита за обяснение на последствия от икономически, социални и в крайна сметка исторически процеси чрез религия и дори Бог (над всичко) не е най-разумния подход показващ сериозност и най-вече ИСТИННОСТ.

...

Не всички са избягали от собствените си страни преди векове

Въобще не са и бягали повечето от тях

По-внимателно с квалификацията Божие наказание

Маркирах, без да навлизам в "анализ"...
цитирай
7. danailvdimitrov - germantinger аз винаги ще обяснявам случващото се чрез и само чрез Божия промисъл
20.04.2013 14:47
и ти добре го знаеш, все едно дали изглежда някому "наукоподобно" или не.
Науката (както и религията като вид философия) е дело човешко-мъдрувания на разни хора в разни времена които непрекъснато си противоречат.

Тя е променлива, затова аз разчитам само на константата, т.е Бог. Познанието за него не е нито наука нито религия.

А за "бегълците от собствените си страни " не си прав защото само в САЩ германските преселници са над 50 млн., да не говорим за останалите европейци.

Европа и в частност България би имала друга физиономия ако тези хора бяха тук днес.

"красивата, но фалшива приказка за безкрайната толерантност," както я нарича кордон е една еврейска и масонска измислица, приказка за наивници.
"Братство,равенство,свобода" -глупав девиз на френските масони също както "Свобода или смърт"-девиза на баварските илюминати.

В тези неща няма отправна координата, няма ориентир. Просто фрази.
цитирай
8. danailvdimitrov - ха тъкмо по темата "толерантност"
20.04.2013 14:59
Холандия вдига забраната за педофилните организации !!!

Това е само началото.
http://zahariada.blog.bg/novini/2013/04/20/holandiia-vdigna-zabranata-za-organiziraneto-na-pedofili.1102533

и това :
"Как ЕС развращава децата ни "
http://aliya.blog.bg/politika/2013/04/19/zashto-es-razvrashtava-decata-ni.1102252
цитирай
9. kordon - Имиграцията е различна
20.04.2013 15:24
Всъщност, за разлика от италианските, ирландските, шотландските, полските, френските, китайските, японските, еврейските и всички останали имигранти, които наистина бягат от нищетата в собствените си страни, германците мигрират не от бедност, а поради невъзможност да реализират възможностите и потенциала си в тесните рамки на териториално маломерната германска държава. Германците се заселват на нови територии, но те не отиват там бедни, гладни, боси и неграмотни като повечето имигранти. Те допринасят за развитието, укрепването и просперитета на тези страни (някои от които създадени именно от тях) с интелекта си, с познанията и уменията си в различни области, с иновативността, енергичността, инициативността и трудолюбието си. Така че тук и дума не може да става за механично сравняване на миграцията от бедност, която днес залива Европа, и преселването на германците през 19 и началото на 20 век. И това, че големи маси от германските народи наистина са напуснали родината си не означава, че тя се е обезлюдила. Проблемът е, че спокойният живот на европейците ги прави лениви и непредпазливи относно външни нездравословни влияния, които отравят днес европейските общества.
цитирай
10. podvodni - Кордон, последният ти коментар е, ...
20.04.2013 17:27
Кордон, последният ти коментар е, меко казано детски.
Европците имат наистина проблем с имиграцията, но точно този проблем е създаден от самите европци. Никой не ги е бил през ръцете да помагат на САЩ да разбишкват Близкият Изток. Тези войни в Ирак, Афганистан, Сирия, Палестина, революиъните в Северна Африка и почти цяла Африка водят до засилване на този проблем. И кой мислиш, че ги предизвика тези конфликти? Представители на МАРС, Венера или Юпитер?
Погледнете истината в очите. Европа и САЩ на които правителствата са директно подчинени на ционисткото общество носещо името - Короната, са в основата на проблема наречен имиграция.
Да ви е позната манипулацията проблем-реакция-решение?
цитирай
11. kordon - от kordon до podvodni
20.04.2013 19:06
"Кордон, последният ти коментар е, меко казано детски".
Това си е Ваше мнение, на което имате право и което не ме засяга по никакъв начин. Впрочем, аз не виждам някакво противоречие между казаното от мен и Вас. Аз също смятам, че проблемът на европейците се намира у самите тях и в прословутата им толерантност, която пък е наложена от евреите (което съм казвал не един път). Според мен обаче, евреите вършат вредителската си дейност именно заради слабостта на европейците и на американците (на истинските американци - германци, шведи, англичани, ирландци и т.н., а не на евреите). Да, евреите са паразити, но те могат да действат само ако и доколкото им позволят. Тоест, те използват нашите слабости. Следователно проблемът е у нас, а не у евреите!

цитирай
12. danailvdimitrov - само, че "кордон" не твърди такова нещо
20.04.2013 22:50
podvodni написа:
. Тези войни в Ирак, Афганистан, Сирия, Палестина, революиъните в Северна Африка и почти цяла Африка водят до засилване на този проблем. И кой мислиш, че ги предизвика тези конфликти?


Това е вярно те ги предизвикват-нали за това говори и белгийския депутат Лорен Луис .http://tsvetanandreev.blog.bg/regionalni/2013/04/08/shokirashto-smelo-za-istinata-chetete-vnimatelno.1098630

"Който нож вади от нож умира" .
Но всекиму е ясно, че ЕС е масонска и еврейска структура.

Европа се отказа от християнските си ценности и това за мен е фатално !
цитирай
13. germantiger - Отново с най-добри чувства!
21.04.2013 08:09
danailvdimitrov, не е нужно да заемате отбранителна позиция - никой и нищо не Ви заплашва или застрашава тук под този постинг, или поне не аз ;)

Имате право да обяснявате и съзнавате всичко през каквото пожелаете, дори така отривисто да декларирате през какво - уважавам Вашия избор, НО НЕ ГО СПОДЕЛЯМ!

Написаното от Вас за 50-те милиона е грешно, защото:

- това не са германски преселници, а техни потомци
- и не само техни, а такива и от смесени бракове да ги наречем

Написаното от Вас по никакъв начин не опровергава заявеното от мен като корекция на предишната Ваша неточност, а именно:

- Вие заявихте бегълци
- аз коригирах, че не всички са бегълци
- вчера пишете за 50-те милиона, как това опровергава факта за небегълците не разбрах?!

Простете, ако Ви се струвам дребнав, следващия път ще се въздържа!
цитирай
14. germantiger - ...
21.04.2013 08:14
podvodni написа:
Кордон, последният ти коментар е, меко казано детски.
И кой мислиш, че ги предизвика тези конфликти? Представители на МАРС, Венера или Юпитер?
Погледнете истината в очите. Европа и САЩ на които правителствата са директно подчинени на ционисткото общество носещо името - Короната, са в основата на проблема наречен имиграция.
Да ви е позната манипулацията проблем-реакция-решение?


Излишно е да коментирам неуважението Ви към автора на блога и квалификацията на коментара му!
Надявам се, следващия път да покажете култура и да сдържате нервите си точно под ТОЗИ БЛОГ!

А нима Вие мислите като предивкиващи конфликта само Европа и САЩ, нинма друг няма мотив от този конфликт или тези извън Европа са нравствено чисти и с юношески ентусиаъм?

А пропо правителствата на България, на Россия примерно, да речем и Сърбия - къде ги "виждате" (понеже споменавате Европа), българската вина, руската или диференцирате "нещата"?
цитирай
15. germantiger - Към podvodni и danailvdimitrov
21.04.2013 08:22
Простете, че сега аз (след вас) си позволявам да ви квалифицирам, а сетне ще се усъмня в аргументите ви...

Категорично съм убеден, че и двамата не сте били извън Европа и северна Америка!

Ако имахте опит в Африка или сред арабските страни на Азия щяхте да сте наясно, че има много места по света където хора се избиват, буквално изгарят живи, стремят се да те направят мюсюлманин со кротце со благо (без кьотек засега) предлагайки ти Коран, фанатизма и обичайното право управляват!

Ако имахте моя многогодишен опит, както и такъв на мои роднини в тези "небели" континенти, убеден съм, нямаше да сочите вина и мотив само в една "страна".

Съвета ми е по-предпазливо да пишете за "неща", които четете, но нямате като опит и ви желая да не придобивате като навици.
цитирай
16. zarenkow - Докато се вглеждаме във вината не виждаме причините,
21.04.2013 16:47
защото ако виждахме причините нямаше да видим вината. Има проблем , конфликт и причини за това. Виновен, хубав , лош това са измерения с локална стойност. Не можеш да кажеш мюсулманите са лоши и глупави , а германците добри или умни. Конфликта е между различни цивилизации, построени вурху различни правила със своите производни мерки за добър, лош и т.н. Съжалявам, че ще разочаровам господина от зоологическата градина и ще му дръпна столчето на което се е качил но няма велик и низш народ. Има обстоятелства , които са над всички ни и рационални или по малко рационални принципи, върху които се създават цивилизациите . Принципи създадени от потребностите и стоящи над всички. В глобалната система оформяща се със своите нови правила, генерирани от съвременните потребности се сблъскваме с архаични остатъци и своя стойност в миналото, които може да се окажат по силни от нас дори и днес, ако не сме принципно ангажирани. Това е. Няма лоши и добри. Лоши и добри са провинциални цветове по които се различаваме.
цитирай
17. germantiger - Към zarenkow
21.04.2013 21:30
Разбира се, че има лоши и добри, защото това са субективни категории с които всеки мисли и особено чувства и са право на индивида, който цял живот ги "поставя" - въпрос на гледна точка можеше да драснеш.

За мен също едва ли има добро и лошо примерно в една война, а има силно и слабо.

Със сигурност за ангажираните страни - печелещи или губещи в един конфликт и то губещи живота, обществото, културата и нравственоста си - има лошо и добро и това е толкова естествено (дори на теб да ти се струва нерационално).

Разсъжденията ти са ирелевантни към психиката на всеки човек, иначе казано природата ни, която определя добро и зло, дори вън от религиозната нравственост!
цитирай
18. cliff - Също е казано, че:
21.04.2013 21:38
"Хубавите ябълки, прасетата си ги похапват" - не знам по какъв повод, има нещо вярно. ( Готина тема, Виктор! ) /Допълнение към коментар - 4/
цитирай
19. zarenkow - Трябваше до уточня какво е добро , лошо и другите морални и етични понятия.
21.04.2013 21:53
Това съм направил в 3. Ценностната система, прелюдия към духовността. Психиката няма отношение към логиката. За повечето има отношение и логиката им е релевантна към психиката, това им е проблема. Не съм специалист за решението на такива проблеми. Не съм специалист и за прасетата и ябълките.
цитирай
20. cliff - А Господ е казал "не хвърляйте бисерите на свинете!!!"
21.04.2013 22:23
Това имах впредвид, за съжаление не съм специалист по: добро, зло и още повече морални и етични понятия, явно не съм се изразил добре, винаги ми се случва, груб съм и непохватен, затова ще спестя по нататъшни мои мнения, за да няма недоразумения. Тука ми излезна с рима, беше без да искам. Лека нощ.
цитирай
21. zarenkow - Лека да е и за вас.
21.04.2013 22:38
не сте груб и непохватен. Много лаконично беше и не разбрах и аз за какво става дума. Всичко добро. :)
цитирай
22. kordon - от kordon до zarenkow
22.04.2013 13:23
Може и да греша, но ми се струва, че имате склонност да вмъквате в дебата (и не само в този) моралните категории Добро и Зло, които аз не помня да съм употребявал някога спрямо който и да е етнос. Иначе съм съгласен с Вас по принцип, че народите не могат да бъдат квалифицирани като „добри” или „лоши”, защото общественото им развитие, манталитета им и моралните им принципи са обусловени от обективните фактори на заобикалящата ги среда, от условията, в които са поставени и са принудени да живеят.

Това обаче, по никакъв начин не променя факта, че германските народи са основната градивна сила, двигателят на прогреса в последните няколко столетия. Махнете техните изобретения и открития и ние ще трябва да се върнем отново на свещите и газените лампи, ръчния труд във всички дейности и животинския транспорт. Забравете електричеството, автомобилите, двигателите с вътрешно горене, корабите от метал, влаковете и железопътния транспорт, самолетите, безброй лекарства и медикаменти, химически вещества, използвани в индустрията и селското стопанство и т.н. Тоест, ако не бяха германците, ние днес нямаше да се различаваме много от арабите, негрите в Африка и папуасите от Нова Гвинея. Защото съзнанието на хората се определя от тяхното битие. Ако си беден и неграмотен, мислиш като бушмен (без да имам нищо против бушмените) само за насъщния си, само за ежедневното оцеляване.

Аз собствено не съм привърженик на расовия егалитаризъм в смисъл на приравняване качествата и постиженията на отделните народи. Може етносите да не се различават по интелектуалните си способности (което също е спорно), но няма никакво съмнение, че се различават по своите достижения, завоевания и успехи. Трябва човек да е пълен невежа или крайно пристрастен, за да не забележи, че между тях съществуват съществени различия и то не само във физическия им облик. Друг е въпросът каква е причината, обусловила тая диференциация. Но тя е предмет на друг разговор.
цитирай
23. germantiger - ВЕЛИКОЛЕПЕН КОМЕНТАР, А ЗА МЕН И ИСТИНЕН!
22.04.2013 16:41
ЦИТИРАМ ТЕ:

23. kordon
13:23

факта, че германските народи са основната градивна сила, двигателят на прогреса в последните няколко столетия. Махнете техните изобретения и открития и ние ще трябва да се върнем отново на свещите и газените лампи, ръчния труд във всички дейности и животинския транспорт. Забравете електричеството, автомобилите, двигателите с вътрешно горене, корабите от метал, влаковете и железопътния транспорт, самолетите, безброй лекарства и медикаменти, химически вещества, използвани в индустрията и селското стопанство и т.н. Тоест, ако не бяха германците, ние днес нямаше да се различаваме много от арабите, негрите в Африка и папуасите от Нова Гвинея. Защото съзнанието на хората се определя от тяхното битие. Ако си беден и неграмотен, мислиш като бушмен (без да имам нищо против бушмените) само за насъщния си, само за ежедневното оцеляване.

Аз собствено не съм привърженик на расовия егалитаризъм в смисъл на приравняване качествата и постиженията на отделните народи. Може етносите да не се различават по интелектуалните си способности (което също е спорно), но няма никакво съмнение, че се различават по своите достижения, завоевания и успехи. Трябва човек да е пълен невежа или крайно пристрастен, за да не забележи, че между тях съществуват съществени различия и то не само във физическия им облик.
цитирай
24. kordon - от kordon до germantiger
22.04.2013 19:06
Благодаря ти за подкрепата!!!
цитирай
25. zarenkow - Изненадан съм но не особено.
22.04.2013 23:18
Проблем ли е споделяне на твърдението, че няма добри и лоши народи, култури. Не съм твърдял, че не сте съгласен, а акцентирах върху факта и най вече на основанията ми, заедно с глупави, умни и т.н. Разбирам, че виждате във физическия облик странни аргументи, неясно какви. Та ние нямаме дефиниция на интелект и разум. Че се възхищавате от някой народ e чудесно , но не е причина да е споделено. Лично не се възхищавам от никой народ, а от обстоятелства и механизми движещи културите, доколкото го разбирам. Доста аргументи приложихте в полза на възхитата ви от германците, които не споделям. Имам своите контра аргументи. Без обкръжението си французи , англичани , италианци, гърци римляни , араби и цялата палитра народи германците, щяха да са по зле и от другата си половина , многото си пръснати диаспори по света. Пример, във Венецуела има област населена с германци , живеещи в миналото, туристическа атракция са. Запазили самобитността си, но не са мръднали на сантиметър от времето на Ваймарската република, руси стройни, както вие ги харесвате но селяни. Не е изключение посредствеността от изолацията, а правило. Обстоятелствата убиват едни култури и възраждат други. Конкуренцията между културите утвърждава или праща в небитието, а самите култури не са ничие достижение, а игра единствено на обстоятелствата. Давате ми пример , а ако не бяха германците ? Това е чиста спекулация, няма как да знаете, какво ще се случи, тези предположения са с голяма претенция. Възможен беше просперитет без две войни, няма как да знаем. Бъдете сигурен, че нито гения избира да е гений нито глупака да е глупак. Нека поискат да не са гении или глупак да речем. Всеки иска да си създаде база , отправна точка и разбира се го прави, според възможностите си. Моята отправна точка е тази. Поздрави. ПС не разбрах благодарността за подкрепата. Сякаш ви нападам. Ако имате това усещане и се чувствате некомфортно кажете, няма никакъв проблем. :-)
цитирай
26. kordon - от kordon до zarenkow
23.04.2013 10:27
Съгласен съм с Вас, че обстоятелствата и условията оказват влияние върху формирането на обществата и културите. Но също така съм убеден, че както отделните личности, така и отделните народи реагират по своеобразен, различен начин на едни и същи условия. Просто, защото са различни. А примера с отделни групи изолирано живеещи германци, не е нищо повече от изключение за тази етническа група. Защото германците участват в създаването на много държавни обединения, били са факторът, който е катализирал образуването на редица държави – Германия, Франция, Италия, Испания, Русия, Холандия, Белгия, Дания, Норвегия, Швеция, Австрия, Англия, Исландия, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка. Условията, при които живеят в различни точки на планетата са разнообразни и специфични. Но навсякъде, където имат достатъчно минимално присъствие, те са допринесли за повишаване на културното и икономическото равнище и на местните народи. Ето защо си мисля, че народите зависят от обстоятелствата, разбира се, но всеки народ се възползва от тях по свой начин. Това е като логическа задача, поставена на няколко души – интелигентните ще я решат със собствени усилия, а останалите ще потърсят отговора от друго място или въобще няма да си правят труда да мислят или търсят. А това, че все още не сме установили какво точно представлява интелигентността, не означава че някои не са по-интелигенти от други и че не можем да отчетем този факт. Ние не знаем от какво точно са съставени звездите и как функционират те, но знаем, че някои светят по-силно, а други - по-слабо.
цитирай
27. zarenkow - С това последно и приключвам темата. :)
23.04.2013 11:41
"А примера с отделни групи изолирано живеещи германци, не е нищо повече от изключение за тази етническа група." изобщо не е изключение , а твърдо правило, че изолиран народ е нула, ако ще сто пъти арийци да са. Само по себе си това показва стойността на глобалната общност и скромните възможности на всеки един по отделно. Примера с човек и общността е подобен. Само глобалната общност дава шанс за развитие, колкото и да е противоречива и антагонистична. "А това, че все още не сме установили какво точно представлява интелигентността, не означава че някои не са по-интелигенти от други и че не можем да отчетем този факт. " свързваме интелигентността с някои качества и това съвсем не ни дава право да правим оценка, кой е и кой не е интелигентен. Коня има копита и уши но копитата не са коня. Изобщо не е ясно присъствието на някое качество от какво ни лишава и обратно. Това е една от причините да не бързам да давам оценки и квалификации за никой. Има само качество позволяващи по витални възможности за съответно време. Не възразявам хората да имат образци за поведение щом това ги прави щастливи и уравновесени. Само посочвам , че има и друг път да се чувстваме щастливи и уравновесени. Поздрави.
цитирай
28. kordon - от kordon до zarenkow
23.04.2013 21:40
Споделям Вашето мнение в основни линии, макар и дебатът ни да протича като спор до този момент. Аз също смятам, че индивидите, обществата, културите и цивилизациите са продукт на разнообразни фактори като исторически обстоятелства и географско местоположение, че са зависими от средата, в която се намират, че се формират от обстановката, в която се зараждат и съществуват. Биологическите различия между хората според мен са обусловени от разликите в тяхната наследствена конституция и влиянието на обкръжаващата среда върху този генетичен потенциал (тоест от тези два фактора). И както условията определят различията във физически аспект между отделните личности, етноси и раси, така те определят и техните ментални диференциации.

Условията са оформили хората от Източна Африка по такъв начин, че те имат отлични физически дадености за спринт, а кенийците и етиопците – за бягане на дълги разстояния. В зависимост от средата, която обитават, от климата, от хранителната диета и от предизвикателствата, които е трябвало да преодоляват в течение на достатъчно дълъг период, народите от различни райони на света имат различен обем на белите дробове, различна мускулатура, предразположение към различни заболявания и висока резистентност спрямо други, различен ръст и физическа сила, различен метаболизъм и пигментация на кожата и т.н. По същия естествен начин условията в средата на местообитание (природни дадености, климат, география, храна и др.) са обусловили и различията им в интелектуално отношение. Последните дават възможност на някои общества по-удачно да се справят с изпитанията, по-успешно да се адаптират към околната среда и на свой ред да я пригодят за собствените си изисквания и нужди. По-добрата адаптивност и способност за справяне с опасностите и затрудненията предопределят и по-високия жизнен стандарт, който те успяват да постигнат в сравнение с други народи. Икономическото им благополучие, освен плод на историческо развитие и географско разположение, е функция и на природно обусловената им способност да откриват и прилагат по-интелигентни решения във всякакви ситуации. Те не просто оцеляват на границата на живота и смъртта в дадена среда, а я нагаждат към своите потребности.

Така че според мен (като привърженик на расиализма) различията между народите не са само на физическо, а и на интелектуално ниво. Та нали интелектът е функция на биохимичните процеси и физиологията на живите организми и конкретно на човека. Следователно различията в тези дейности предпоставят разлики и в областта на интелекта, който просто е по-високо ниво на активност на нервната система и респективно е в зависимост от нея. Не виждам причина условията, средата, природата да оказват влияние върху биомеханиката и биохимията на човека, но не и върху неговия мозък – основния инструмент на интелекта, като че ли той е изолиран от въздействието на външните фактори.

Зная, че тази теория е дискусионна и дори е натоварена с негативна конотация, тъй като в опит да я дискредитират целенасочено я приравняват с ирационалния расизъм. Но тук не става въпрос за неравенство на расите, за неравноправие, дискриминация и неравнопоставеност по расов признак, а за идеята, че расовите и етническите фактори имат съществена роля за развитието на човешките общества наред с всички останали условия, и заедно с тях определят социалните и културни различия между народите и расите. Разбира се, тая теза предстои да бъде доказана или отхвърлена и това може да стане само в открит дебат, но не и чрез обявяването й за табу и изхвърлянето й извън обществения дискурс. Нека не забравяме, че идеите за сферичността на Земята и хелиоцентризма са били еретически в една друга епоха, били са смятани за налудничави, абсурдни и опасни, а днес са безспорни аксиоми.
цитирай
29. oranjevia - За да се реализират расови различия ...
25.04.2013 22:24
За да се реализират расови различия в интелектуалното ниво би следвало да има съответните промени на биологично ниво.А те се случват за хиляди и стотици хиляди години. По скоро да си унтерменшен е въпрос на културна среда и възпитание.Негрите в Америка след 100 години започват бавно да изплуват и да се вграждат в обществото.По римско време прехвалените днес германци са били диви,варварски келтски народи,дори името "германци"го дават римляните.Византия и България през ранното средновековие са били център на цивилизацията,но днес едната я няма от 500 години, а другата ако така върви ,с тези приятели ,ще я последва.
цитирай
30. kordon - от kordon до oranjevia
27.04.2013 12:56
Съгласен съм с Вас, че културната среда оказва огромно влияние върху оформянето на индивида като личност. Но човек все пак не може да стане по-умен и силен отколкото позволява неговия физически и интелектуален капацитет, т. е. от това, което е заложено генетично в него. А този потенциал зависи от характеристиките, които ще наследи от своите родители, които характеристики до голяма степен са предопределени от расовата принадлежност.

Вие правилно отбелязвате, че „За да се реализират расови различия в интелектуалното ниво би следвало да има съответните промени на биологично ниво”. Дори и най-простото наблюдение показва, че между расите и етносите има различия. А по-задълбоченото изследване върху генетическите маркери и антропологическите белези изкарва наяве още повече различия. Това доказва, че еволюцията е имала достатъчно време за да оформи всички междурасови диференциации. И щом имаме различие във физически аспект, можем да допуснем, че е възможно да съществува такова и на ментално ниво, защото мозъкът е просто един от физическите ни органи, който несъмнено се влияе от околната среда и е формиран именно от нея. Някои от тези изменения са се появили още при географското разселение на първите хора и изолирането на отделни популации, което е дало възможност за обособяване на расите. С течение на времето и под влияние на околната среда определени черти са се развили и задълбочили (като светлите коси, очи и цвят на кожата при някои представители на европеидите, по-източените мускули на източно африканците, например и т.н.). А щом са се случили такива изменения в биологията на човека и са се затвърдили в неговия генетичен материал, може да се предположи съвсем логично, че те са повлияли не само на физическите му белези, а и на мозъка му (който е част от целия му организъм), а оттам и на неговия интелект. Трудно е да се повярва, че природните условия могат да влияят на целия човешки организъм с изключение само на мозъка. Освен това вече се смята, че мутациите (които изглежда са основният двигател на генетическите изменения при организмите) могат да предизвикат промени в генетиката много по-бързо, отколкото се е смятало досега. Необходими са само подходящи условия. И тъй като в епохите, когато са се оформяли настоящите расови и етнически диференциации, човешките популации са били малобройни и сравнително изолирани, мутационните изменения са се предавали бързо и относително лесно са се превръщали в характерните расови и етнически белези, които познаваме (или не съвсем) днес.

А с това, че „По римско време прехвалените днес германци са били диви,варварски келтски народи” съм съгласен (с изключение на келтския им произход, който им приписвате). В това едва ли има нещо срамно. Всеки народ, всяка цивилизация започват от детинската си възраст, но някои след това се развиват и прогресират, докато други си остават инфантилни. Последните са годни само да консумират духовните и материални блага, създадени от другите, но не и самите да раждат такива. Казвате, че „Негрите в Америка след 100 години започват бавно да изплуват и да се вграждат в обществото”, но на мен ми се струва, че по-скоро някой ги изтиква насила нагоре. Въпросът е защо чернокожите в Африка стоят на нивото, на което са били и в зората на човечеството, и защо негрите в една от най-развитите страни в света – Съединените щати (а и в другите цивилизовани държави), нямат никакви постижения в науката, техниката, културата.
цитирай
31. zarenkow - Провокиран съм и тоя път наистина за последно.
27.04.2013 13:53
oranjevia съвсем точно го каза , това с бързото тичане и други физиологически разлики е резултат от мнооого хиляди години адаптивен процес. Да корелираме в обратна посока бързото тичане с менталните качества ни лишава от менталност. Колко години продължава адаптивния процес в менталната сфера на германците. Смешно е даже, като си помисля, а това че няма да е още дълго даже е тъжно. Ако в Америка черните нямат достатъчно представители в науката , естествено трябва да ги сложим в стълбицата под нас заради нашето "изобилие" от нобели. При положение , че не сме наясно и не можем да дадем определение на интелект е неистина показателно за нас опита да го измерваме. Всички сме убедени за ролята на социалните и икономически условия, но няма никакви доказателства за физиологични причини ограничаващи духовното развитие. Ще е любопитна тема да се предоставят такива, при условие , че е доказан произхода на всички хора от един родител и защо да речем нито един германец не може да победи Ананд или Айншайн е велик защото е евреин или защото е живял в благотворната Европейска среда. Защо има такава разлика между евреи и араби толкова скоро след отделянето им от общото семитско семейство. Неубедителна и несъстоятелна позиция. Поздрави.
цитирай
32. kordon - от kordon до zarenkow
27.04.2013 14:35
Имате право на собствено мнение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4844267
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285