Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
07.04.2013 11:39 - ГЕРМАНОФОБИЯ И БЪЛНУВАНИЯ ЗА ЧЕТВЪРТИ РАЙХ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 2763 Коментари: 7 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Когато стана ясно, че Европа здраво е закъсала, европейците решиха, че Германия трябва да поеме кормилото, сиреч - да изведе континента от кризата. Сега обаче им се привижда "Четвъртия райх". Знаят ли въобще какво искат?

Германците са на път да се превърнат в "жертвеното агне" на Европа. Каквото и да направят, каквото и да предложат срещу кризата, те все остават неразбрани и все не могат да се харесат на другите. На същите онези, които дълго време настояваха, че Германия трябва да се нагърби с водещата роля в преодоляването на кризата. И когато канцлерката Меркел все пак реши да поеме нещата в свои ръце, германците пак са недолюбвани.

Германофобски изстъпления
Във Великобритания на някои анализатори дори вече им се привижда "Четвъртия райх". Те бият тревога от задаващата се хегемония на Германия в Европа под мотото: "С помощта на еврокризата да си вземем това, което не успяхме да спечелим в две световни войни". Във Франция пък бившият президентски съветник Жак Атали предупреди, че Берлин е извадил "оръжието на колективното самоубийство на континента", а депутатът-голист Никола Дюпон обяви публично, че не желаел да гледа безучастно как Франция се превръщала в провинция на Германия.  

В Брюксел също имат резерви към Берлин. Шефът на ЕК Барозу и този на еврогрупата Юнкер се ядосват на Меркел, че не желае да плати всички сметки на Европа и така допринасяла за увеличаване на недоверието към европейските институции и към еврозоната като цяло.

Ако положението не беше толкова сериозно, можехме дори малко да се посмеем на тази ирония на съдбата. Защото тъкмо германците, които през последните 10 години положиха толкова усилия да се дистанцират от американците, сега разбират какво означава да си голям и важен на международната сцена. Германия в момента е на път да се превърне за Европа в това, което Америка е за света - водещата сила, чиито действия се гледат от всички с критичен поглед.

Постепенно Германия трупа все повече и повече негативи заради неизпълнените очаквания на другите. От една страна европейските партньори на Германия очакват от нея повече компетентност и повече воля за действие в кризисни ситуации. От друга обаче тази нова водеща роля на страната предизвиква страхове, неприязън и дори нескрита враждебност към Германия и германците.

Храни куче да те лае
По въпросите на сигурността дълго време европейците изглеждаха като двамата старци от шоуто на мъпетите, които си седят в ложата и коментират случващото се, без обаче да участват в него. Изведнъж европейците решиха, че решенията трябва да идват не от Америка, а от Германия. Но когато германците предложат такива, те все не са това, което се очаква от тях. А от тях се очаква най-вече да помогнат по възможност на всички в Европа. И ако може - без да поставят никакви условия. Защото в противен случай те изведнъж стават лоши европейци. Казано по друг начин - сега Германия трябва да плаща и да си трае, защото ако не си мълчи, това би било израз на доминантно положение в Европа.

В световната политика германците дълго време бяха фактор, да речем, колкото една по-голяма Швейцария. Сега изведнъж те усещат, че всички гледат към тях с надежда и упование, макар и без любов. Разбирай: от германците се очаква да спасят еврото, предпазвайки световната икономика от нова катастрофа. В тази нова за тях роля те неминуемо ще трябва да направят и още едно откритие, което най-добре знаят американците. А именно, че великите сили не са особено обичани. Но пък цената напълно си заслужава, защото в случая не става въпрос за спечелване на някакъв конкурс за красота. Става дума за това дали можеш да помогнеш на Европа, а с това и на себе си.



Гласувай:
6



1. graucho - За съжаление,
07.04.2013 12:04
Европа започва да прилича все повече на небезизвестната басня на Стоян Михайловски-
орел, рак и щукаа и май ще ни се наложи да разбираме германския
хумор. Ето , какво срещнах по въпроса:"Фрицовете имат дърварски хумор, маршируват и крещят, падат си по кича, а и са военолюбци, които превръщат дори футбола в "танково сражение". Това са британски клишета за германците. Но нещата напоследък се променят. "
цитирай
2. kordon - от kordon до graucho
07.04.2013 13:22
Наистина в моменти на криза започват да изплуват старите вражди и антагонистични настроения. Именно социалните катаклизми често водят до военни конфликти, защото е обичайно за провалилите се да търсят вината у външни сили. Каква по-удобна мишена в момента от Германия, която и без това носи клеймото от Втората световна война. Всъщност слабите са такива, точно защото не виждат собствената си вина и не търсят проблемите в себе си, а винаги набеждават някой друг. По този начин проблемите никога не могат да бъдат решени, а само забавени. Такова е моето мнение.
цитирай
3. graucho - Нищо ново под слънцето
07.04.2013 13:54
това което се случи сега в Европа, стана птреди преди пенайсетина години в Бразилия, същатс финансова криза, много хора се разделиха с ипотекирани жиюища. По това време и аз мислех да взема заем за жилище и по нататъка наистина го направих, но случилото се в Бразилия ми беше обица на ухото. За мой късмет положението не стана по-зле, от колкото беше. Според мен, с течение на времето, хората зсбравяме за рисковете, които ни докарват хубавите придобивки или, че желанията ни надминават възмпжностите ни. Германците , май спомените за трудния живот са най-силни. Как беше-простирай си краката според чергата.. А се сещам и за Даимлер-Крайслер и Бмв-Ровър, никой не застрахован от грешки. Дано това да ни е за урок и по- дълго да го помним. Това мисля аз и то от доста време.
цитирай
4. kordon - от kordon до graucho
07.04.2013 14:47
Моето мнение е, че умишлено се натрапва на обществата консуматорска мания и им се внушава, че могат безпроблемно да живеят над финансовите си възможности. От това обаче печелят само банките, на които плащаме лихвите за безкрайните си заеми. Всъщност ние живеем на кредит и това се е превърнало в модел на поведение, като демонстрация на статус. Тоест огромна част от населението на Земята е хронично задължено на някоя или няколко банкови институции. Но това се отнася и за държавите. Чрез различни лобита те биват притискани да предприемат начинания, за които са необходими огромни средства, които пък могат да бъдат осигурени само чрез кредити. Задлъжнелите правителства се превръщат в марионетки на финансовите спекуланти, които определят техните политически стратегии. В своя изгода, разбира се. Това е опростена схема, но според мен отразява реалната ситуация в момента. Съединените щати имат колосален дълг от над 16 трилиона долара, практически неизплатим. Външният дълг на Япония е близо 200 % от БВП. Това е неразумно, но се случва постоянно. Защото банките принуждават държавите чрез различни лостове да ползват кредити от тях и постоянно да бъдат техни длъжници и съответно зависими от тях.
цитирай
5. veilet - Не мисля, че Германия е Слънце да ...
08.04.2013 07:58
Не мисля, че Германия е Слънце да огрее над всички "закъсали" финансово европейски държави. То помощ- хубаво, но въпросът е за чия сметка. ..Защо да е за сметка на немския народ, чрез "скрито" покачване на цените или на данъците?!
цитирай
6. kordon - от kordon до veilet
08.04.2013 12:51
Напълно съм съгласен с Вас. Разбира се, че Германия не може да помогне на всеки. Освен това германското правителство иска да обвърже помощите със задължения, които се изразяват в определени реформи. Защото иначе средствата ще потънат в прогнилата система на закъсалите държави (това, че е прогнила се доказва от икономическата и политическата им нестабилност).

Но виждаме, че провалилите се страни с охота приемат помощите, но не и съветите на Германия, макар че тя може да служи като модел за стабилност не само в Европа, но и по света. Въпреки кризата, нейните икономически показатели са далеч по-добри от тези на повечето "южни" държави. Това показва, че принципите, по които функционира германската политическа, икономическа и социална система (без да е съвършена) е много по-удачна от наложената на много места схема за безконтролно харчене извън възможностите на съответната икономика. Но всеки се радва на германските пари, а когато Германия ги посъветва как да ги употребяват те започват да я обвиняват в деспотизъм и хегемония. Ами то е повече от ясно, че германската икономика е една от най-успешните в света и тя реално доминира не само на нашия континент. А за да просперира Европа очевидно е необходимо Германия да поеме и политическото водачество на Европейския съюз.
цитирай
7. germantiger - ...
11.04.2013 01:12
Всъщност Германия отдавна няма.

Това, което е "германия" трябва да плати на всеки друг - така го разбират другите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843126
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285