Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.04.2013 22:26 - За и против Германия
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 1101 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.04.2013 22:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ролята на Германия в Европа и усилията, които полага за изход от кризата, пораждат различни емоции у европейците. Чувствата, изпитвани към германците, са противоречиви - сочи проучване, обхванало 14 европейски страни.

 

Отношението към Германия и германците зависи от редица фактори - историята, географското положение, националните интереси, ролята на съответната страна в ЕС, икономическа ситуация, двустранните отношения. Отчитайки всички тези обстоятелства изследователи от Института за европейска политика са проучили образа на Германия в 14 страни от Европейския съюз, включително България.

 

И Плевнелиев, и Борисов са фенове на Меркел

Като цяло българите приемат политиката на Германия в Европа и се отнасят с респект към водещата й роля в ЕС. Както казва Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии - нюансите в оценките се обясняват с различните интереси, например тези на големите и на малките страни в ЕС. Българският президент Росен Плевнелиев подкрепя политиката на Германия и цени водещата й роля. Той смята, че Германия се опитва да направи Европа по-силна. На същото мнение е и българският премиер Бойко Борисов, който, подобно на канцлерката Меркел, е привърженик на строгата финансова дисциплина. Българското правителство и българските граждани принципно подкрепят позицията на Германия, че солидарността в Европа и доверието са функция от отговорността.

Според Антоанета Приматарова положителните нагласи на българите към Германия се дължат не на последно място на помощта, оказана от Германия в годините на прехода. Роля играе, от една страна, приносът на германските политически фондации за модернизиране на политическия живот в България, от друга - фактът, че Германия, за разлика от Франция, бе застъпник на приемането на България в Европейския съюз. Затова и когато възникнат спорове и конфликти между Германия и Франция, българите по правило застават на страната на Германия, казва Приматарова.

 

От "осанна" до "разпни го"

В самата Франция отношението към Германия е изтъкано от прагматизъм. Французите се стремят да се мерят с германците най-вече в икономическата област - конкурентоспособност, експорт, безработица. Бившият президент Саркози дори се опита да убеди французите, че Германия може да бъде модел и за Франция. Актуално социологическо проучване показва, че 62 % от французите приемат германския модел и в представите си свързват германците най-вече с дисциплина, работа и сериозно отношение.

По-скоро негативен е образът на Германия в представите на гърците, което гръцкият политолог Георгис Цогопулос обяснява с поведението на политиците и медиите. От октомври 2009 г. гръцките политици се опитват да изкарат Германия виновна за "бавната смърт на гръцката икономика" - в съответствие със склонността, провалите и неуспехите да се прехвърлят на противника или да се обясняват с външни фактори. Най-много негативизъм е концентриран в образите на канцлерката Меркел и не финансовия министър Шойбле, които са обвинявани, че прекалено дълго са забавили помощите за Гърция. За общата картина много допринасят и гръцките медии, заложили масово на антигерманската реторика. Проведено през февруари допитване в Гърция показа, че 79 на сто от гърците имат негативно отношение към Германия, а канцлерката Меркел събира дори 81 неодобрение сред гръцките граждани. Всеки трети грък мисли за Германия в категориите Хитлер, нацистите и Третия райх, а три четвърти от гърците са убедени, че с политиката си Берлин преследва създаването на Четвърти райх.

Успехите на Германия предизвикват завист

Положителните нагласи към Германия преобладават сред финландците, които одобряват силното германско влияние върху европейската икономическа политика, и дори го определят като необходимо и много разумно. Англичаните изглежда са успели през последните 20 години да преодолеят следвоенния си комплекс за малоценност спрямо Германия. С избухването на кризата британската антипатия към германците обаче отново се засилва, посочва Ханс Куднани от Института за европейска политика. Италианците пък винаги са имали смесени чувства към Германия, обременени от много предразсъдъци и стереотипи. Сега те гледат със загриженост към растящата международна роля на Германия и превръщането й в глобален политически играч. И ако Германия се пребори за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, италианците биха изтълкували това като заплаха - в представите си те свързват всеки успех на Германия с неуспех за себе си, е цитиран да казва италианският експерт по европейска политика Федерико Нилия.

Макар винаги да си били убедени европейци, напоследък испанците свързват част от проблемите си именно с ЕС. Те смятат, че строгите мерки за икономии са им наложени от Брюксел, и отчасти от Германия. Заради образа си на радетелка за строга финансова дисциплина канцлерката Меркел губи популярност сред испанците, но въпреки това е посочена в допитванията на второ място сред най-уважаваните световни лидери веднага след американския президент Обама.

АГ, ДПА, ЮА, Е. Лилов; Редактор: Б. Михайлова


 Източник




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4882978
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2286