Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
29.03.2013 19:31 - ИМА ЛИ ПО-ГЛУПАВА СТРАНА ОТ ГЕРМАНИЯ?
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 3716 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 29.03.2013 19:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Все повече български и румънски роми се заселват в Германия. В градове като Дуисбург, Берлин и Дортмунд те са стотици, дори хиляди. Как ги възприемат германците? И какви са коментарите по техен адрес?

През последните няколко години ромският проблем на България и Румъния е често тема в германските медии. "Жертви на дискриминация в родината си”, "Отблъснати от обществото”, "Нежелани” - това са най-често използваните определения, щом стане дума за неуспешните опити за интеграция на ромското малцинство в двете най-млади страни-членки на ЕС.

Но как гледат самите германци на ромите от България и Румъния? Желани ли са те в Берлин, Дуисбург, Кьолн и Хамбург? От месеци насам германските медии информират за преселението на цели кланове от Столипиново към Дортмунд, за хилядите българи и румънци, заселили се в Дуисбург, за стотиците ромски деца от България, които искат да ходят на училище в Берлин, но не говорят и дума немски.

Не, Германия не възнамерява да повтаря театъра на Саркози от 2010-та. Точно обратното: германските градове и общини дори се опитват да намерят решение на проблема със заселниците от България и Румъния - и то без да ги връщат в родината им. Преди броени дни Дуисбург например прие програма за подпомагане на новопристигналите българи. Но докато властите демонстрират загриженост и добронамереност, жителите на града не искат и да чуят за интеграция на българските роми.

 

"Чудя се има ли по-глупава страна от Германия!"

imageЗа точния брой на преселилите се в Германия български роми може само да се гадае

"Това, което се случва в момента в този град, е пълно безумие. Преселниците от Източна Европа внасят още повече хаос в така или иначе проблемните квартали на Дуисбург. Въпрос на време е ситуацията там да излезе извън контрол. Към това трябва да прибавим и проблема с децата на новопристигналите, които вместо да бъдат върнати в родината им, трябва да бъдат интегрирани в образователната система. Това е огромна катастрофа за града! Официално се сипят куп хубави приказки, но реалността е повече от мрачна. Често съм в този квартал и вече ми писна от лъжите на политиците. Те все казват, че положението не било толкова лошо”, пише един читател във форума под статия за българите в Дуисбург, публикувана на сайта derwesten.de.

Неговото мнение се споделя от мнозина. "Чудя се има ли по-глупава страна от Германия”, възкликва читател на сайта rp-online.de под статия по същата тема. "Ето, че сега ние ще трябва да плащаме за тях, за социалните инициативи на общините, свързани с тяхното подпомагане. Като чуя някой да твърди, че българите и румънците не познавали законите и правилата на германското общество, изпадам в истеричен смях. Може би затова те ни нападат и ограбват жилищата ни?! Това било обяснението значи”, пише разгневеният читател. Във форума под същата статия друг германец пита: "Извинете, за квалифицирани кадри ли става въпрос или за чужденци, които ни обогатяват в културен план?”. "Защо не си останат в родината, която е все пак част от ЕС? Може би защото там би трябвало да се издържат сами?” - тези въпроси задава друг германец, прочел същата статия.

От Общинския съвет в Дуисбург твърдят, че във въпросните квартали службите по чистотата работят на пълни обороти. "Въпреки това в квартал Марксло планините от боклуци по улиците стават все по-големи”, твърди един германец в коментар под статия за българските роми. И добавя: „Поведението на тези хора предизвиква съпротива от страна на обществото”. "Що за интеграция е това? Жителите на Дуисбург биват нападани, ограбвани, пребивани и обиждани. Интеграцията се провали - а на нас ни се полага да плащаме за това милиони”, гневи се друг читател.

 

"Добре дошли у дома, мили роми!"

imageЕто така работят българските цигани. Българските роми, заселили се в Германия, искат да работят - твърдят от берлинския Съюз срещу расизма

На подобни коментари залага и дяснопопулисткото гражданско движение Про Дойчланд. В началото на годината представители на това движение организираха антиромска кампания в Берлин. „Ромите от България източват социалната ни система”, пишеше в раздаваните от тях брошури. В отговор на тази кампания Съюзът срещу расизма организира на 3 март в Берлин демонстрация в подкрепа на българските роми. "Добре дошли у дома!”, "Ние сме Многообразие”, "Уважение за всички!” - гласяха текстовете по плакатите на 300-те участници. "Повечето роми са дошли тук не за да източват социалната ни система, както твърди Про Дойчланд. Това движение излъчва точно онази омраза, от която ромите са се опитали да избягат - омразата към тях в родината им България”, казват организаторите на протеста.

От берлинския Съюз срещу расизма се обявяват и срещу ограниченията за достъп на българи и румънци до трудовия пазар в Германия. "Точно затова на ромите им е в началото изключително трудно. Много от тях искат да работят, но не им е позволено да се трудят във всички браншове”, подчертават организаторите на протеста в подкрепа на българските роми.

Автор: М. Илчева, Редактор: Д. Попова-Витцел


Източник




Гласувай:
6



1. nikikm - Тези неща
30.03.2013 15:36
не зависят от етническите германци!Вижте им и филмите и новата култура.Те са немски по език и по нищо друго!Германците са безсилни пред световното мероприятие за смесване на расите,за сива раса!
цитирай
2. kordon - от kordon до nikikm
08.04.2013 20:28
Напълно съм съгласен с Вас. Очевидно германските политици не се интересуват от истинските демографски проблеми на Германия, които в крайна сметка ще я превърнат в реплика на Анадола или Магреб. Отлично знам, че немския народ не е доволен от безконтролното инфилтриране на чужди елементи, но политическата класа изглежда има своя мисия, различна от националната. Тази класа и тази политическа система бяха създадени от съюзниците и преди всичко от Съединените щати в услуга на собствените им интереси. И германските политици наистина работят за тях без да ги е грижа за националната кауза.
цитирай
3. germantiger - ...
11.04.2013 01:09
Едни нови активни участници в убийството на "германия" - емигранти от България и Румъния, най-вече черни братя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4894910
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2287