Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
09.12.2012 11:38 - КРИТИКАТА СПРЯМО ЕВРЕЙСТВОТО – АНТИСЕМИТИЗЪМ ИЛИ ПРАВО НА МНЕНИЕ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 4003 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 02.04.2013 19:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Непрекъснатото и много често напълно необосновано спекулиране с обвиненията в антисемитизъм несъмнено силно девалвира тяхната стойност, както се случва с всичко, което е в излишък, чието наличие е прекомерно. Но има прояви, които, без съмнение, са продиктувани от чиста омраза към евреите, и които спокойно могат да бъдат квалифицирани като див, пещерен антисемитизъм. Тези изблици на най-примитивни и необуздани страсти трябва да бъдат санкционирани с цялата строгост на закона, тъй като е недопустимо да се толерира поведение, провокиращо ненавист и насилие към отделни индивиди или групи от такива на основата на техния етнос, пол, раса, религия или на други признаци.

Но също така е безспорно, че много критики към еврейството, обявени иначе прибързано и по презумпция за антисемитски, всъщност представляват съвсем коректно отбелязване на проблемни пунктове и обстоятелства, каквито съществуват без всякакво изключение във всички човешки колективи. Тъй като евреите, както и всички човешки същества, не са имунизирани срещу грешки, и сред тях все някой понякога бърка или действа злоумишлено, това няма как да не предизвиква ответна реакция сред другите, която се проявява в справедливи или не дотам такива критики. Правилни или не, бележките спрямо евреите или към който и да е друг са право на всеки индивид, от което никой не може да го лиши и в което никой не може да го ограничи. Всъщност, справедливостта на обвиненията се уточнява само в открити обществени дебати или в съдебните институции, но не и чрез запушване устата на критиците с агресивно враждебни обвинения в „антисемитизъм”, с помощта на което оръжие се тушират всички дебати около поведението на Израел или на евреите в другите държави. А възпрепятстването на критиките с цел потискане на истината е обезпокоително и ненормално явление, на което трябва да се противодейства енергично и решително.

Няма човек или група от хора, които да не грешат, и евреите не са изключение от това правило. Следователно те подлежат на критики, както и всеки от нас, и това трябва да се смята за съвсем естествено. И обратното – неестествено е да се парализират и осуетяват всички критики по отношение на тях, като се обявяват неизменно за „антисемитизъм” или „ксенофобия”, а авторите им да бъдат преследвани и анатемосвани по средновековен маниер.

Присъщо е на хората, а значи и на евреите, да се стремят да избягват упреците, разобличаващите факти и критичните коментари, създаващи им дискомфорт. Но по-важна от душевното спокойствие на когото и да било е истината. Затова дълг на обществото е да следи тя, истината, да не става жертва на нечии интереси, които налагат прикриването ѝ чрез преднамерено дискредитиране с неоснователни нападки достойнството и авторитета на разкриващите я пред обществеността личности. Всеки индивид и всяка общност имат нужда от коректив, какъвто по същество представляват техните критици и опоненти. Липсата на критики, липсата на външен поглед и преценка създават грешна представа за собствените възможности и измамно усещане за безгрешност. С други думи, отсъствието на критично отношение развращава съзнанието и изкривява самооценката в неправилна посока.                                                                

Съвсем разбираемо е евреите, както и всички останали, да се опитват да отбягват или дори напълно да заглушават критиките към себе си. Това е естествено за човешката природа и би го правил всеки, стига да има такава възможност. Но това не означава, че трябва да се толерира и поощрява такова поведение. Защото никой не бива да бъде щаден заради криворазбрани симпатии и сантименти от критики, коментари, забележки и дори обвинения, когато това се налага. Всеки греши и следователно всеки подлежи на критицизъм и никой не бива да бъде привилегирован в това отношение, тъй като това изкривява обективната представа за него, създавайки предпоставки за идеализация и въздигане в култ. Църквата и тоталитарните комунистически управления са отличен пример за упадъка и извращенията, до които води липсата на критични мнения и оценки в тяхната сфера на влияние, смазани своевременно от грубата или по-рафинирана цензура.

Ето защо, тези, които, уж с добри намерения, лишават еврейството от укори и изобличения, които го охраняват на всяка цена и с всички средства от острото перо на опозицията, от справедливи критики и анализи, които възпират неудобните въпроси и дискусии около него, в действителност не са негови доброжелатели, а му нанасят сериозна вреда, макар и неосъзнато. Защото градивната критика има отрезвяващ, конструктивен и съзидателен ефект както за самия обект, към който е насочена, така и за обществото като цяло. 




Гласувай:
5



1. miaa - Поздравления, Кордон!
09.12.2012 16:42
Всеки народ , етнос, независимо от своята религиозна принадлежност ,вероизповедание, има място под Слънцето!Евреите са образовани, интелигентни, толерантни един към друг.Талантливи писатели, актьори, учени,и пр. и най- важното всеотдайни към близките и децата си.
По- важното Е, че всички ние сме хора..българи, евреи, роми, турци и пр.
Да проявиш разбиране към другия срещу теб, до теб...Това означава да опознаеш самия себе си.Означава,че си разбрал че светът е станал по- компактен и космополитен, защото културите на отделните народи се приближават и смесват..Нека бъдем приятели, защот хората са еднакви по света..със своите мисли, чувства, желания и пр.
Лично за мен няма значение, когато се срещам с непознат човек, дали е богат и ли беден, бял или черен.За мен решаващи са изразът на лицето, излъчването на човека,усмивката му и очите, по- точно погледът му.Те казват всичко за него!
Още веднъж благодаря за есето! Хареса ми:)
цитирай
2. kordon - от kordon до miaa
09.12.2012 20:10
Благодаря за топлите думи и положителната оценка!
Съгласен съм с твоите разсъждения и ги подкрепям напълно.
цитирай
3. анонимен - Словото не подлежи на санкция!
16.12.2012 17:58
Привет, Кордон!
Ще започна като кажа, че количествено съм почти напълно съгласен с ръзсъжденията ти. А точно там е и причината, да не съм съгласен с останалата част от написаното от теб. Да, именно! Не всичко написано от теб е плод на собствените ти логически разсъждения и трезва мисъл, с която ти иначе тъй често си служиш. Затова не мога да се сдържа, и да не се опитам да те накарам да ревизираш прекалено комформисткото въведение, което си... "приложил" към останалата част от тезата си. Защото така тя изглежда като ван Рийн в талашитена рамка.
Свободното слово не подлежи на държавно санкциониране в едно общество, стъпило върху конституционните основи на републиканската форма на управление. Всъщност, в никое общество, претендиращо да е свободно, независимо от формата си на управление. Държавният апарат не се състои за да сезира и наказва отделни индивиди или организирана група от индивиди заради техните възгледи или свободното им изразяване, колкото и брутални, човеконенавистни или предполагаемо деградивни да са те. Това е изключително погрешно схващане, което винаги е водило до сълзи и кръв. Единственият обективен съдник за поведението на членовете на едно общество може да бъде само... самото общество.
Нека се опитаме да достигнем до този извод с последователни прости въпроси. Има ли човек в тази държава... не - на тази планета, на когото ти би предоставил правото си да избираш източниците си на информация? Има ли човек или организация, на която би преотстъпил собствената си интелектуална преценка за това на кого да вярваш или какво да прочетеш и чуеш? Има ли човек или организация, които биха те накарали да извършиш срамни или зли деяния само и единствено посредством средствата за свободно изразяване? Кого ти би номинирал за свой цензор? Нима няма никой на този свят, по-годен от теб самия да определя какво да говориш или мислиш!?
Не забравяй, че всеки път когато ограничаваш нечие право на изразяване, първо ограничаваш собственото си право на осведомяване!
цитирай
4. анонимен - Ах тази Миа...
16.12.2012 18:54
Миа, както знаеш, по принцип не е особено редно да правиш обобщения от общ характер и то без да приведеш поне един довод, пример или, дай Боже, доказателство в тяхна защита. Разбирам положително-пожелателния характер на твоята констатация, но все пак, дори да нарушиш тези основни правила на полезната и информативна дискусия, поне бъди тъй благосклонна към останалите участници и вмъкни едно "според мен" или "така мисля аз", или "не приемайте съжденията ми за общовалидни и въздесъщи, само защото аз така смятам".
Прости ми, че ми е омръзнало да чета, слушам и гледам едни и същи лозунги по телевизии, радиа, вестници. Но за Бога - не и тук!
"Евреите са образовани, интелигентни, толерантни един към друг"
Нарочно се зачетох, да видя в следващите десет реда дали има поне един пример за това... или за каквото и да е друго. Не! Лозунг след лозунг... Със същата убедителност някой може да постанови точно обратното: "Евреите са необразовани, глупави човекомразци!". И макари да не е в тона на политкоректността, със сигурност няма да е по-малко задълбочено от твоята прокламация.
"Лично за мен няма значение, когато се срещам с непознат човек, дали е богат и ли беден, бял или черен.За мен решаващи са изразът на лицето, излъчването на човека,усмивката му и очите, по- точно погледът му.Те казват всичко за него!"
Сериозно... Съдиш за човек по погледа му. Направо не искам да знам какво е мнението ти за незрящите хора! Както и да е...
Виж, не искам да съм груб, но наистина се надявам меланхоличният ти поглед върху живота да не е в резултат на тежко събитие, което си преживяла (какъвто е общият случай), а просто израз на фриволната ти доброхарактерност. И все пак - има някои сравнително измерими реални фактори за обществената полезност на един човек или етнос - образованост, социална приспособимост, трудолюбие, чувство за дълг и законност, честност, воля и стремеж към съзидание и напредък, обществена солидарност, патриотитизъм и т.н.
Все неща, които не се четат в погледа, Миа.
цитирай
5. kordon - от kordon до aarus
17.12.2012 22:24
Извинявай, но не схванах въпроса ти, а също и в какво се състои несъгласието ти с моята теза. Ще те помоля да ги преформулираш в по-разбираема форма, за да мога да разсъждавам върху тях. Причината вероятно е у мен, но така или иначе, наистина не ми стана ясно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4845897
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285