Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
10.07.2011 13:14 - КАК БАНКИТЕ БИВАТ СПАСЯВАНИ СЪС СРЕДСТВА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, БЕЗ ДА ПОНЕСАТ ВИНА ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ ПРОВАЛ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 4798 Коментари: 11 Гласове:
7

Последна промяна: 10.07.2011 13:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
автор: ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ 

Вли
ятелна синдикална централа в Ирландия призова за обща ипотечна стачка. Ипотечна стачка, както обясни един от лидерите на синдиката Дейвид Хюс, означава хората да спрат да плащат вноските по ипотечните си кредити, да принудят банките, които сами сътвориха тази криза, да платят поне част от цената за нея.

За разлика от Гърция, която потъна в кризата заради безумно раздути държавни разходи, чудовищна корупция и популистки подаръци за електората, Ирландия се сгромоляса заради алчността на банките.

Ирландия е сред най-високо развитите страни в света. Обаче тъкмо защото е високоразвита, високоразвити са и банките й. И като всички високоразвити банки и те се увлякоха по банковата мода, предимно създавана отвъд океана. И те се хвърлиха на “модерните финансови инструменти”, раздаваха необезпечени кредити, пазаруваха деривати, инвестиционни пакети, изобщо всичко онова, на което на “Уолстрийт” му викат “пържен въздух”.

Когато балонът в Америка се спука, банките, включително в Ирландия, но също и в цяла Европа, установиха, че са глътнали вода. Ама много вода.

За да ги спаси, ирландското правителство беше принудено да налее в тях много пари - около 170 процента от брутния вътрешен продукт, който е около 260 милиарда долара, значи – около 450 милиарда долара. Част от тях, 85 милиарда евро, дойдоха като заем от ЕС и от финансови институции, част от тях са изстискани от самите ирландци.

За да бъдат спасени банките от собствената им алчност.

Това, което става в Ирландия, става и в Европа. От началото на кризата до края на 2010 година Европейската комисия е одобрила капиталова помощ, главно за закъсали банки, в размер на 1 билион, това значи хиляда милиарда евро, от които са усвоени 677 милиарда. Дадени са гаранции за 3,6 билиона, от които са използвани 1,6 билиона. Все за банките.

В същото време от населението, което няма удоволствието да притежава банки, се искат непрекъснато икономии, съгласие за замразяване или дори намаляване на доходите, налага се по-висока пенсионна възраст, орязват системата за социално подпомагане и т.н. Все за банките.

Технически помощта за банките става, като Европейската централна банка просто печата банкноти и ги раздава на закъсалите.

Следствието от това печатане е, че банките отново плуват в комфорт, а хората могат да си купят по-малко неща с парите си. И това е още един начин да бъдат накарани да платят за кризата, след като веднъж вече са го направили с данъците си.

Сега от Европа към България.

Анализът на публичните данни показва, че от началото на кризата до ден днешен в нито един момент банковият сектор като цяло не е бил на загуба. За май 2011 година например според данни на БНБ печалбата на сектора е била 66 милиона лева. Това значи, ако тази тенденция се запази, а няма причина да не са запази, понеже лихвите вървят нагоре, а не надолу, че през май догодина годишната печалба на банките в България ще бъде 792 милиона лева, около 400 милиона евро.

Егати кризата.

Какво може да се направи?

Идеята за ипотечна стачка е атрактивна, но е трудно осъществима, изисква координирани действия от милиони хора. Но дори и да стане, тоягата ще е пак за тези милиони хора, понеже те ще загубят имуществото си, а банките ще бъдат отново спасени по описания вече начин.

В европейски мащаб всичко зависи от решенията на ЕС, а там България, макар да се води пълноправен член, е все още непробитата дупка на кавала.

Има обаче какво да се направи тук, в България.

БНБ например има лостове да принуди търговските банки да се съобразяват с основния лихвен процент, който периодично обявява. Или поне с този на Европейската централна банка. Има начини да бъдат пресечени нелоялните практики, например едностранното покачване на лихвите по вече сключени договори. И много други неща, само мерак трябва.

Обаче банките ще ги заболи най-много и ще разберат най-лесно, че нещо не е наред, ако им намалеят печалбите.

Предишният финансов министър Пламен Орешарски например беше предоставил на различни търговски банки над 1 милиард лева като депозити. В тези банки тези депозити се използват както и останалите – раздават се кредити и се взема горница като лихва.

Наследникът на Орешарски Симеон Дянков първо се закани, че ще оповести тази сделка, после си затрая.

Какво пречи на българската държава да си вземе тези пари, да притури още малко и през държавната си Банка за развитие, например, да почне да дава евтини кредити, с 3 процента лихва, както е в цивилизованата част на континента? Да прехвърли всички бюджетни сметки в тази държавна банка, през нея да минават всички данъци, такси, глоби и т.н.? С няколко милиарда лева, които при това не трябва да бъдат изсипвани веднага, банковият сектор в България за нула време ще бъде вкаран в правия път и ще се държи цивилизовано, а не като в завоювана страна.

Нищо не пречи, разбира се. Но никой не го прави.

Аз знам защо. Вие знаете защо. Всички знаят защо.

И какво от това?

източник:
http://www.ekipnews.com/news/mnenia/komentari_na_georgi_daskalov/vsichko_za_bankite_kak_platihme_i_prodylzhavame_da_plashtame_za_krizata_koqto_bankite_napraviha_/111537/




Гласувай:
8



1. allvin - Хубав постинг!
10.07.2011 15:20
Много хубаво написан постинг! Информацията е поднесена по такъв начин,че и човек,който не е банков специалист,веднага разбира още по-пълно какво всъщност представлява така наречената ,,демокрация" в България и по света - един добре надут ,,розов балон" - фалш,лъжа и измамама! Лични поздравления за постинга,лични поздравления и за г-н Георги Даскалов. :)
цитирай
2. kordon - Благодаря!
10.07.2011 18:39
Благодаря за поздравленията, които са изцяло за автора на статията г-н Георги Даскалов!
цитирай
3. watchtowerman - Не разбирам защо парите на данъкоплатците,
10.07.2011 20:00
раздавани за да покриват "лошите" кредити на банките са висша държавна тайна - някой бърка в джобовете на обществото, взима(краде) колкото му се иска и това взимане(кражба) се нарича "държавна" тайна?!
цитирай
4. crusader - Поздравления за постинга!
10.07.2011 23:17
Банките винаги са били криминални предприятия и тяхната роля в процеса на ограбване на народите се усеща най-вече по време на криза.
Никак не се учудвам защо няма гласност по далаверите на предишното правителство.
Който и компрадор да дойде на власт в България, ще бъде подчинен на световния капитал, казано евфемистично, който се грижи за това все повече хора да стават безимотни и безпарични.
Води се жестока война срещу средната класа, докато човечеството не бъде доведено до просяшка тояга.
Бъдещето на всички народи е в катуните...

Поздрави!
цитирай
5. анонимен - gogo
14.10.2011 12:02
А ако се потърсят корените на този рак на обществото се стига до тайните общества, от които масоните и темплиерите са само повърхностния слой. А онези отдолу? Цялата западна цивилизация боледува защото се крепи на библейската идеология, която всеки може да види в Стария завет, който е съкратен вариант на еврейската Тора. Ето някоко цитата от "свещената книга" на Запада:
"Второзаконие:
4.1 И тъй, Израилю, слушай наредбите и законите, които аз [днес] ви уча да изпълнявате, за да бъдете живи [и да се размножавате] и да отидете и наследите оная земя, която Господ, Бог на вашите отци, ви дава [в наследство];
23.19 Не давай на брата си (по контекст - на иудея) с лихва нито сребро, нито храна, нито нещо друго, което може да се дава с лихва;
23. 20 на чужденец (т.е. на не-иудея) давай с лихва, а на брата си не давай с лихва, за да те благослови Господ, Бог твой (т.е. дявол, ако препоръките се оценяват по съвест) във всички твои работи в земята, която отиваш да я завладееш.
28.12 и ще даваш назаем на много народи, а сам не ще вземаш назаем [и ще владееш над много народи, а те над тебе не ще владеят].

Книга на пророк Исаия:
60.10 Тогава синове на другоземци ще градят стените ти, и техните царе - ще ти служат;...
60.11 И твоите порти ще бъдат всякога отворени, няма да се затварят ни денем, ни нощем, за да се принася при тебе имотът на народите и да се довеждат техните царе.
60.12 Защото народ и царства, които не поискат да ти служат, ще загинат, и такива народи ще бъдат съвсем изтребени."

Тази расистка доктрина е формулирана на много места в християнското "Свето писание". А за Тората и Шулхан Арух няма да говоря. И така се получава нещо като пирамида: най-отдолу са християнските народи, над тях е "избраният" еврейски народ, над него са водачите на евреите - равините, а може да има и още някой отгоре.
цитирай
6. анонимен - gogo
14.10.2011 12:39
Между другото в едно изследване (с участието на учени от западни страни и от Израел, публикувано в "Nature") е установено, че разликите в ДНК на евреите от различни общности, разделени териториално,
са много по-малки от разликите между евреите и равините в една общност. Което говори, че равините не са евреи. Ако се върнем пак към Стария завет, ще се запитаме какъв тогава е бил водачът Мойсеи, който е прапрадядото на равините. Логично е да е бил от управляващата каста на Египет: владеел е достатъчно знания и психотехники за да управлява един полудив народ, а и са му помагали (прочутата "манна" едва ли е растяла по кактусите в пустинята, все някой е трябвало да я доставя на уреченото място, което знаел само Мойсей). 40 години ги е държал в една пустиня, която може да се прекоси с керван за 2 седмици. Какво се е случило през тези 40 години? При тежките климатични условия най-напред са измрели старците и дори просто по-възрасните. Децата, които са се раждали не са отраснали с приказките на бабите си, скъсала се е връзката между поколенията. Така са се сменили приблизително 2 поколения. Младите вече не са знаели кои са дедите им. В същото време Мойсей им е пълнел главата с расовата доктрина, която четем в "свещените писания". И след 40 години зомбиране започнало разселването им по света, за да изпълняват "божите заповеди".
Така че днешните ни проблеми са заложени поне 2 хиляди години преди Христа. С коварство и хитрост тази идеология е наложена над голяма част от света, включително и у нас. И се разчита на неграмотността или заетостта в изкарване на прехраната на масовото население. (Моята баба беше ревностна християнка, но съм убедена, че не е чела Стария завет.) В това отношение е справедливо да отбележим, че ислямските банки не формират доходите си от лихви. Просто Коранът забранява лихварството. Ислямските банки се договарят за част от печалбата когато инвестират в някакъв проект. Китайските банки също не залагат на лихвите.
цитирай
7. kordon - от kordon до gogo
15.10.2011 14:08
Трябва да призная, че почти изцяло (да не кажа напълно) съм съгласен с Ващите констатации, направени в двата Ви коментара. Смятам, че кредитирането и инвестирането трябва да бъдат или изцяло в ръцете на държавата, или под неин силен контрол, като практиката за получаване на лихви бъде премахната. Аз съм за по-силна и строга регулация на финансовия сектор, което трябва да пресече спекулативната вакханалия, която наблюдаваме днес, и която води до циклични кризи в световен мащаб.
Тъй като информацията за диференциациите в ДНК на обикновените евреи и равините твърде много ме заинтересува, бих Ви бил благодарен, ако ми предоставите материала, от който сте я почерпили, или адреса, на който бих могъл да я намеря.
Поздрави!
цитирай
8. анонимен - gogo към kordon
20.10.2011 00:16
Има го цитирано в научно-популярното издание на Петров К.П. Тайны управления человечеством или Тайны глобализации. – М.: “Академия управления”, 2008. Но в момента нямам време да търся къде точно – двата тома са над 1000 страници. На когото му е интересно може да си ги свали от Интернет. Авторът не е случаен човек и за дейността си, в частност и заради тази книга, е платил с живота си.
цитирай
9. анонимен - gogo
20.10.2011 00:32
Между другото, замисляли ли сте се откъде произлиза думата "мошенник"?
цитирай
10. kordon - от kordon до gogo
20.10.2011 12:12
Благодаря за книгата, към която ме насочихте. Изтеглих я и вече я чета.
Думата "мошеник" обаче, подозрително прилича на еврейското име Моше. А опитът ми подсказва, че случайни неща в живота няма.
цитирай
11. анонимен - gogo към kordon
20.10.2011 12:34
Книгата е писана за руснаци, предвид тежкото положение, в което се намират (то не че нашето е много по-добро). На мен специално патосът ми идва в повече. Но като цяло книгата дава полезни знания.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843037
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285