Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
09.07.2011 15:34 - КОГА ЗАПОЧВА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 5803 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 09.07.2011 16:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Според официалната версия, наложена от победителите след края на Втората световна война, същата започва на 1 септември 1939 г. с началото на немската офанзива срещу Полша. Всеки по-сериозен анализ, обаче, показва логическата и фактологическа несъстоятелност на тази теза. Нейната всепризнатост се дължи не на исторически основания, а на навик и инертност, придобити и установени след десетилетия упорита еднопосочна и монотонна пропаганда от страна на спечелилите този конфликт.
 Ето кои са мотивите, които дават повод за много сериозна критика към общоприетата представа за началото на този глобален сблъсък от средата на ХХ век и зоват за пълна ревизия на догматизираните и остарели концепции, третиращи тая материя.
 На 1 септември 1939 г. Германия напада Полша и само и единствено нея, при това без да атакува или дори да обявява война на нито една друга страна. В тази ситуация отсъстват всякакви причини, възоснова на които да дефинираме този локален конфликт като световна война. Между полския и германския народи са се водили десетки войни и са се извършвали безброй враждебни действия, но никога те не са били повод за глобален конфликт, нито са пък били квалифицирани като такива. Какво е различното в разглеждания инцидент и защо трябва да го третираме с други стандарти? В такъв случай всяка двустранна военна конфронтация може да се детерминира като световна война.
 Ако двама души влязат във физическа саморазправа помежду си, това по никакъв начин не може да бъде наречено „масово“ сбиване, по простата причина, че подобен подход би бил откровена дезинформация и подмяна на понятията. Разпрата може да придобие масов характер само, ако в нея се включат други участници. И отговорност за разширяването на първоначално междуличностната крамола в масов бой носят присъединилите се след нейното започване нови членове, които правят това по собствено желание и са подтиквани от лични интереси.
 Следвайки тази съвсем естествена логика ние можем закономерно да заключим, че полско-германският двубой има съвсем ограничени географски измерения, и единствено включването на външни сили – Великобритания и Франция, а след тях под твърдия им натиск и техните доминиони и колонии – го превръща в световна война. Следователно вина за глобализирането на този безусловно регионален конфликт носят тия две западноевропейски сили, които, изхождайки единствено от своите тесни интереси, сами, без да бъдат нападнати или да им е обявена война, се включват в него по своя собствена воля и дори въвличат десетки други държави и народи, разпалвайки пожара на войната по цял свят.
 Великобритания 
обявява война на Германия на 3 септември 1939 г. в 11:00 ч. След няколко часа, по-точно в 17:00 ч. и Франция обявява война на Третия райх. На тази дата същото правят и Индия, Австралия и Нова Зеландия, на 6 септември към тях се присъединява Южноафриканският съюз, а на 10 с.м. и Канада става враг на Германия (по това време Индия все още е колония на Британската империя, а Канада, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия са нейни доминиони, фактически зависими от нея). Берлин от своя страна няколко пъти официално предлага да се уредят по мирен начин взаимоотношенията с враждебно настроените срещу него държави, но среща хладния им отказ. Това недвусмислено показва, че не Германия, а противостоящата й коалиция желае продължаването и разширяването на конфликта.
 Ето как англо-френските интереси завличат във водовъртежа на войната народи от цялото земно кълбо, изменяйки фатално локалния й характер в глобален, и превръщайки я по този начин в световна война.
Тъй като по стечение на обстоятелствата Англия и Франция излизат като победители от тази война, те заедно със своите съучастници правят всичко възможно да стоварят всички тежести и отговорности, включително и своите, върху победените народи и преди всичко върху Германия. Повтарянето десетилетия наред на пропагандните им клишета от всички медии и средства за информация, превърна съчинените от тях митологеми в безусловни догми, които се приемат безкритично от широката публика. Именно за това ние виждаме Втората световна война единствено през тяхната призма и познаваме само тяхната гледна точка. Ситуацията наподобява средновековната атмосфера, в която хората знаят и виждат само онова, което Църквата смята за редно да им позволи, като методично ги залива със своята пропаганда. Неслучайно обществеността днес вярва безрезервно на официалните канони, както някога всички са вярвали, че Земята е плоска или, че всички небесни тела гравитират около нея. Но както показва историята общоприетите шаблони често са в противоречие с физическите или исторически закони.
Затова нека бъдем бдителни!



Гласувай:
4



1. анонимен - Здрасти!
09.07.2011 16:10
Е, аз от кога приказвам това?
цитирай
2. germantiger - ...
09.07.2011 19:53
Ясно, стегнато и с акценти понятни и разбираеми дори за човек незапознат в детайл с темата!Разбира се, айха е наясно с поетите "гаранции" от британци и французи, така-че Германия не е в ролята на "невинна жертва въобще, обаче със сигурност не е била и не е демонизираната и оклеветена за мен най-велика страна!

Браво kordon!
цитирай
3. alexalexalex - я да питам????
10.07.2011 10:01
а другарят Сталин къде е в този момент и не влиза ли и той в Полша?
Я прочети малко и после коментирай)))
цитирай
4. анонимен - КОРДОН, не може да виниш Англия и ...
26.07.2011 14:58
КОРДОН, не може да виниш Англия и Франция за Втората Св. война току така. Ако към двама сбили се, се присъедини трети да помогне на приятеля си, той ли ще е виновен за последвалия масов побой. Двете виновни според теб държави отправят ултиматум на твоя ПРИЯТЕЛ и ЛЮБИМЕЦ Хитлер да напусне Полша иначе ще му обявят война. Те просто помагат на един народ и това изобщо не може да се сравнява със сбиване между двама души. Какво прави Хитлер в Полша ??? Там ли му е мястото. Лично аз знам какво дири там, но след Сан стефанския мирен договор същите тези страни, като откъсват от България Западните покрайнини, ние защо не нападнахме Сърбия да си ги искаме ??? Това ли е начина ?
От край време съм противник на възгледите ти за втората св. война. - адаша Р.
цитирай
5. анонимен - Към коментар номер 4
18.08.2011 17:08
Анонимний, никой не вини Англия и Франция "току така"! Авторът на статията е изложил качествено и достъпно за простолюдието достатъчно количество информация, която да накара всеки здравомислищ човек поне да се замисли дали настоящата историческа конюнктура заслужава безграничното доверие, което обществото й доверява и безпрекословната въздесъщност, която е добила от края на Войната насам. Много важен момент - от КРАЯ на Войната...
Естествено, това е само един изключително миниатюрен фрагмент от цялата история на Войната, нейния ход, колосални и катастрофални глобални последствия, както и коренящите се много надълбоко исторически, политически, социални (и етнически ако щеш) първопричини.
Факта, който тук не е засегнат е, че от гледището на Франция и Англия, тези две страни не помагат на Полша, а напротив, чрез изкусни политически машинации успяват да вкарат нея и Третия Райх в разпра, въпреки че обективно погледнато, в конкретния момент, те (Полша и Германия) за пръв път заедно утъпкват пътя на разбирателство и общи интереси, каквито по-конкретни и задълбочени изследвания показват, несъмнено са имали и експлоатирали с обща полза!
Този сценарий, обаче, е най-лошият възможен за имащите се за властелини на Европа и половината останал свят англо-френски подмолни съглашения и спогодби. А един евентуален конфликт им предоставя перфектното извинение да се намесят активно, тоест с военна сила в Централна Европа и отново и този път превантивно да погасят всички амбиции за реабилитация на Немската империя, или повторното единение на немския Фолксгемайншафт (...поради липса на акуратен превод). Очевидно обаче, дори те не са съумели да предвидят последиците от собствените си зле калкулирани действия... Останалото подлежи по-скоро на военно-стратегически, отколкото на исторически трактат.
Както казват, всяка военна операция върви по план най-късно до първия изстрел...
цитирай
6. анонимен - Interesting, thanks
10.09.2011 16:59
This weblog is unquestionably fairly useful because I’m on the minute producing a web floral internet site - even though I'm only commencing out as a result it is genuinely pretty modest, practically nothing such as this internet site. Can hyperlink to some with the posts right here because they are fairly. Many thanks considerably. Zoey Olsen
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4845333
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285