Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
02.07.2011 23:19 - Защо няма да подкрепя още спасителни планове в Европа
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 9203 Коментари: 11 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Политически елит би жертвал интересите на обикновените граждани, за да защити корпоративни интереси 

Тимо Соини*, "Уолстрийт джърнал" 
 

Когато имах честта да ръководя партия "Истински финландци" към изборна победа през април, ние дадохме тържествено обещание да се противопоставим на спасителни планове за страни членки от еврозоната. Европа страда от икономическата гангрена на неплатежоспособност – както публична, така и частна. Ако не ампутираме онова, което не може да бъде спасено, рискуваме да заразим цялото тяло.

За да разберем истинската природа и цел на спасителните планове, първо трябва да разберем кой реално се възползва от тях.

С риск да бъдем обвинени в популизъм, ние ще започнем от очевидното: Не малкият човек този, който е облагодетелстван. Той е използван и лъган, за да поддържа действието на фалиралата система. Плащат му по-малко и го облагат повече, за да осигурява парите, необходими да поддържат развитието на тази Понзи схема.

Междувременно се разви симбиоза между политиците и банките: Нашите политически лидери заемат дори още повече пари, за да плащат на банките, които връщат услугата, като дават на заем още пари обратно на нашите правителства.

В една истинска пазарна икономика лошият избор се наказва. Вместо да се приемат загубите в необосновани инвестиции – което би довело до евентуален колапс на някои банки – бе решено загубите да се прехвърлят на данъкоплатците чрез заеми, гаранции и непрозрачни схеми като Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF).

Парите не отидоха в помощ на закъсалите икономики. Те бяха насочени чрез Европейската централна банка и държавите реципиенти към големите банки и инвестиционни фондове.

Освен това, противно на официалните твърдения, държавите, получаващи помощ, не са искали такава "помощ", не по този начин. Естествената опция за тях беше да признаят банкрут и да оставят провалилите се частни кредитори, независимо къде са базирани, да консумират своите загуби.

Но това не биваше да се случи. Ирландия бе заставена да вземе пари. Същото се случи с Португалия.

Защо Брюкселско-франкфуртската машина за изнудване принуди тези страни да приемат парите заедно с планове за "възстановяване", които неизбежно биха се провалили? Защото те трябваше да угодят на поглъщащите данъци банки, които в противен случай можеха да откажат да се отзоват на следващата продажба на испански, белгийски, италиански или дори френски облигации.

За нещастие на този финансов и политически картел, техният план не работи. Гърция, Ирландия и Португалия вече са съсипани по тази схема. Техните икономики вече никога няма да са в състояние да спестяват и да растат достатъчно бързо, за да си плащат задълженията, с които ги впрегна Брюксел в името на тяхното спасение.

Създаването на Европейски стабилизационен механизъм не е решение. Той ще институционализира системата за трансфер на богатство от отделните граждани към компрометирани политици и провалени банки, създавайки огромна морална заплаха и разрушавайки онова, което е останало от конкурентната банкова среда в Европа.

За щастие, все още не е твърде късно да се спре разложението. За банките, ние се нуждаем от честни, сериозни стрес – тестове. Да бъде спрян настоящият политически инспириран фарс. Вместо това, да бъдат направени паралелни оценки от регулаторите и независими групи, включително акционерите и учените. Доверявай се, но проверявай.

Неплатежоспособните банки и финансови институции трябва да бъдат затворени, прочиствайки неплатежоспособността от системата. Ние трябва да възстановим пазарния принцип на свобода на фалит.

Ако някои банки се рекапитализират с пари на пари на данъкоплатците, данъкоплатците трябва да получат в замяна дял от собствеността и целият им борд трябва да бъде изритан. Но преди да се планира такова участие на данъкоплатците, е изключително важно първо да се приложи голямата ножица спрямо държателите на облигации.

По отношение на суверенния дълг, ключът отново е свободата за фалит. Значително преструктуриране е необходимо за едно истинско възстановяване. Да, пазарите ще накажат фалиралите държави, но те също така бързо ще простят. Настоящите планове разрушават реалните икономики в Европа чрез повишение на данъците и трансфер на богатство от обикновените семейства към касите на банкрутирали държави и банки. Преструктуриране, което оставя дълговото бреме на страната на управляеми равнища и насърчава връщането към политики, насочени към растеж, може да доведе до бързо завръщане към международните дългови пазари.

И това не е само заради икономиката. Хората се чувстват измамени. Партиите, които сега идват на власт в Ирландия, обещаха да държат отговорни големите държатели на облигации, но не удържаха на натиска и отстъпиха, оставяйки избирателите с усещането за лишаване от граждански права.

Елитите в Брюксел казаха, че Финландия трябва да изпълни своите ангажименти към европейските партньори, но Брюксел мълчи за това дали националните политици трябва да изпълняват ангажиментите към собствените си избиратели.

Аз израснах със знанието за това, че тази геноцидна война не трябва никога повече да се повтори на нашия континент и разбрах ценностите и принципите, които първоначално са мотивирали създаването на това, което е днес Европейският съюз. Тази Европа, тази визия, беше нещото, което даде на финландския народ и на цяла Европа мира, основан на демокрация, свобода и справедливост. Това е Европа, която си заслужава да имаме. Затова съм изключително натъжен, когато виждам, че този проект е подложен на риск от политически елит, който би жертвал интересите на обикновените граждани на Европа, за да защити определени корпоративни интереси.

*Тимо Соини е председател на партия "Истински финландци" във Финландия

Статията е от Mediapool.bg:
http://mediapool.bg/show/?storyid=179276&srcpos=13






Гласувай:
8



1. germantiger - ...
03.07.2011 00:33
Винаги когато прочета подобно инфо мисля в две "насоки":

1. Зад тези правдиви думи не се ли крие нечий въневропейски интерес Европа да бъде разбивана още и още, не само демографски, културно и морално?!

2. Защо винаги в тези материали жертвиизглеждат боклукстраните като Гърция, а издтржащите на гърба си половин Европа германци, французи и западноевропейци сякаш са "гадове".

Впрочем те чудесно могат да се справят без бремето Гърция на гърба им, интересно обаче мързеливите грЪци как биха сами "изкласили"?!
Гласувам за инфото, ще се радвам да прочета оценката на Kordon, ако ще да е в колизия с моята.
цитирай
2. kordon - Европейски съюз? Да, но без лентяи и пиявици!
03.07.2011 09:53
Автор на горната статия е Тимо Соини, изявен критик на Европейския съюз в сегашния му формат и модел на функциониране. Най-общо в този материал той критикува европейската банкова система и начинът на финансиране в ЕС , което е косвено обвинение срещу международната финансова система, по чийто образец в общи линии е структурирана и европейската. Неговото мнение, с което аз съм съгласен (без да съм специалист в тази област), е че починът , по който биват финансирани откровено неработещи и дори банкрутирали икономики, като гръцката, португалската, ирландската и др.,а също така и фалирали банки, е абсолютно порочен, защото той защитава интересите на големите частни финансови институции (разбирай банки, хедж фондове, кредитни, застрахователни и инвестиционни агенции и т.н.), но не и на обикновените европейски данъкоплатци. Съвета на г-н Тимо Соини е задлъжнелите и неспособни да обслужват дълговете си държави и банки да бъдат оставени просто да фалират, какъвто би трябвало да е принципът в една свободна пазарна икономика. Така те ще понесат своята отговорност за собствените си некадърност, спекулативност и алчност, а няма да бъдат спасявани на всяка цена, спонсорирайки ги със средства на обикновените граждани, каквато е настоящата практика. Ако нечия национална икономика фалира, това означава, че тази държава и този народ не са издържали теста да бъдат редови и отговорни членове на европейското семейство. В крайна сметка Европейският съюз не е детска ясла, а сдружение на равнопоставени страни, които споделят не само общи права, но и общи задължения. Хубаво би било европейците да са обединени, но за съжаление някои от тях, като гърците например, се възползват от общите монетарни фондове, без да дават своя принос за тях, като извършват чудовищни манипулации, с които заблуждават европейските институции за своята рентабилност. Така години наред те финансираха неработещата си икономика с пари, взети назаем от разни банки и правителства.
цитирай
3. kordon - Европейски съюз? Да, но не на всяка цена!
03.07.2011 11:55
Единствената причина, поради която Гърция не е оставена да фалира, а в нейната бездънна неработеща икономика се вливат колосални суми, поддържайки я в изкуствена кома, е загрижеността на европейските политици за комфорта на големите банки, отпуснали безотговорно кредити на един обречен, нестабилен и съмнителен заемополучател. Тоест, днес със средства на европейския данъкоплатец се реанимира безжизнения труп на гръцката държава, насилвайки я да изплаща свръх силите си задълженията си към банките. Основната загриженост, разбира се, не е за гръцкия народ, нито за гражданите на Европа, а за удобството и охолството на банкерското съсловие. За пореден път, също като в Съединените щати, частните финансови институции няма да понесат наказание за собствената си некадърност, користолюбие и ненаситност, а ще бъдат спасени с цената на повишение на данъците и таксите, на орязване на социалните разходи и други мерки, които пряко засягат европейците. А мениджерския състав на банковите учреждения, виновен за некомпетентно управляваните и отпускани поверени му средства, отново няма да понесе отговорност за деянията си, а ще излезе чист и сух от поредния си гешефт, а дори и по-богат. А ние знаем още от старите римляни, че който не наказва виновните, наказва невинните. Изхождайки от това е видно, че грешките, своеволията, неспособността и откровените машинации на банковите служители ще продължават да бъдат прикривани, омаловажавани и изплащани за сметка на нас-европейските граждани, докато не им се потърси отговорност и не понесат последствията за своите действия, както и всеки друг член на обществото. Та тук не става въпрос за обединена Европа, както може би изглежда на пръв поглед, а изключително за корпоративни интереси, ревностно защитавани от политическата каста, сраснала се с големия бизнес. Тук пряко се конфронтират интересите на обществото,от една страна и тези на отделни частни финансови организации, от друга. Предимство в случая имат последните за съжаление.
цитирай
4. tomcat2 - Гърците не са виновни че продажните ...
03.07.2011 13:51
Гърците не са виновни че продажните им предателски политици ги загробиха с тези заеми от мфв,най доброто нещо което могат да направят е да се откажат да ги плащат изобщо,ние също!Тези заеми са нелигитимни!Мфв ги използва ,като средство за заробване на икономиките на държавите ,и за заграбване на истински ликвидни ресурси за разлика от напечатаните им хартийки!Този документлен филм най-добре обяснява как стоят нещата с Гърция а и с нас!

http://www.youtube.com/watch?v=V0ONZXw855Y
цитирай
5. germantiger - ...
03.07.2011 13:55
kordon написа:
Тимо Соини Неговото мнение, с което аз съм съгласен (без да съм специалист в тази област), е че починът , по който биват финансирани откровено неработещи и дори банкрутирали икономики, като гръцката, португалската, ирландската и др.,а също така и фалирали банки, е абсолютно порочен, защото той защитава интересите на големите частни финансови институции (разбирай банки, хедж фондове, кредитни, застрахователни и инвестиционни агенции и т.н.), но не и на обикновените европейски данъкоплатци. Съвета на г-н Тимо Соини е задлъжнелите и неспособни да обслужват дълговете си държави и банки да бъдат оставени просто да фалират, какъвто би трябвало да е принципът в една свободна пазарна икономика. Така те ще понесат своята отговорност за собствените си некадърност, спекулативност и алчност, а няма да бъдат спасявани на всяка цена, спонсорирайки ги със средства на обикновените граждани, каквато е настоящата практика. Ако нечия национална икономика фалира, това означава, че тази държава и този народ не са издържали теста да бъдат редови и отговорни членове на европейското семейство. В крайна сметка Европейският съюз не е детска ясла, а сдружение на равнопоставени страни, които споделят не само общи права, но и общи задължения. Хубаво би било европейците да са обединени, но за съжаление някои от тях, като гърците например, се възползват от общите монетарни фондове, без да дават своя принос за тях, като извършват чудовищни манипулации, с които заблуждават европейските институции за своята рентабилност. Така години наред те финансираха неработещата си икономика с пари, взети назаем от разни банки и правителства.


Сега вече всичко си "дойде на мястото" - с коментара ти съм напълно съгласен и от него явно се разбира кое е бремето за Европа и кой донора на пари - гърка разходва, западноевропееца му дава (изв. за опростеното представяне), но смисъла на думите мисля е ясен.
цитирай
6. integritylife - Дългокрация (власт на дълга)
03.07.2011 17:56
това е схемата, добре представено в този филм - http://www.youtube.com/watch?v=V0ONZXw855Y&feature=player_embedded

Препоръчвам ви го, ако не сте го гледали все още.

Но дори два месеца по-късно, тази статия е още по актуална...
цитирай
7. kordon - За вината и виновниците
03.07.2011 22:24
Благодаря на тези, които изпратиха линкове към документалния филм "Дългокрация", т.е. управлението или властта на дълговете. Материалът наистина е интересен, но има една сериозна слабост-показва гледната точка само на лявоориетирани функционери. Това естествено стеснява значително кръгозора. Ако човек не използва разнообразни източници, би останал с впечатление, че представяното гледище е изцяло вярно. Наистина във филма се казват и някои истини, но общо взето се цели да се оневини изцяло гръцкия народ, който, като всеки друг народ носи отговорност за случващото се в неговата страна, и да прехвърли вината върху външни фактори. Естествено вина имат и политиците, но в крайна сметка те биват избирани от народа, който трябва да понесе последствията от неразумния си избор, от години наред живуркане без да се интересува откъде идват средствата, с които се финансира неговото лентяйство (да, точно лентяйство) и незаслужено охолство, на фона на неработещата гръцка икономика. Противно на тезата, защитавана в дискутирания филмов материал, аз смятам, че щом гърците са гласували свободно и без принуда за своите управляващи, те носят отговорност за последствията. Това обаче не оневинява користолюбивите спекуланти от международните финансови среди, които извършват отвратителни машинации и чрез нечестни методи поставят цели държави в икономическа зависимост. Подходящ пример за това е ролята на американската банка "Goldman Sachs" в прикриването на тежкото състояние на Гърция и утежняването на положението й до безвъзвратното й сгромолясване.
Ето материал за федерално разследване в САЩ срещу посочената банка за намесата й в гръцките дела:
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=162392
цитирай
8. integritylife - @7. kordon - За вината и виновниците
03.07.2011 22:49
Напълно съм съгласен с коментара относно левичалския уклон на филма и отговорността на гръцкия народ за случващото се.
Относно статията в Медиапул от преди повече от година - виждаме, че година след това нито проверките на Бернанке, нито одита на Рен са дали резултат, понеже всички те са си един отбор, заедно с Гордман Сакс и правителството на Гърция...
цитирай
9. ambroaz - пазарно стопанство не съществува,
04.07.2011 13:17
То бе заменено от теорията и практиката на неолиберализма, а той от своя страна води до тоталитаризъм от нациски тип и не случайно преди Втората световна в САЩ е имал много привърженици.Нацизма преди всичко е икономическо явление и след това политическо и културно.
цитирай
10. kordon - от kordon до ambroaz
04.07.2011 21:38
Съгласен съм с онази част от Вашето твърдение, според която неолиберализмът днес е господстващата икономическа "религия". Но обвързването или отъждествяването на това политикономическо течение с националсоциализма (ако съм разбрал правилно позицията Ви) ми изглежда твърде пресилено и дори напълно неоснователно. Ето някои характерни за управлението на национал-социалистическата партия черти, които са в пълно противоречие с неолибералната идеология:
-освобождаване на немския народ от диктата на световния финансов капитал и международните спекуланти;
-пълна подкрепа на малките предприятия и занаятчийското производство;
-подобряване на жизнения стандарт на населението;
-премахване на безработицата;
-масово разпространение на здравословен начин на живот, туризъм и спорт.
-грижа за селското население;
-социални придобивки, които за времето си са били революционни по своя замисъл и обхват, и на които не се е радвал никой друг народ, включително и тези от прехвалените "демокрации", а още по-малко в Съветския съюз;
-изключително ниска престъпност;
-култ към семейството;
-идеята за безкласово общество или за мир между класите;
-одържавяване на някои клонове на индустрията;
-държавен контрол върху икономическата и финансовата сфера;
-прибиране от държавата на част от печалбите на големите предприятия.
Разбира се национал-социалистическия политико-социално-икономически модел е далеч от съвършенството (но пък кой модел е идеален?), но това, което може да се каже със сигурност е, че той няма нищо общо с неолиберализма и неговите постулати за пълна или частична свобода на капиталистическите монополи, за ненамеса на държавата в дейността на предприятията и против наличието и развитието на държавната собственост, за прехвърляне на контрола на икономиката от публичния към частния сектор. В този смисъл не мога да приема твърдението Ви, че неолиберализмът едва ли не е баща на тоталитаризма и "прелива" автоматично в национал-социализъм.
цитирай
11. ambroaz - до kordon
08.07.2011 16:22
национал-социализъм в смисъл на тоталитаризъм и мракобесие/ извинявам се за клишето/.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4828250
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285