Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2016 22:58 - Славянски ли е българският език? Есе от Мария Георгиева
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9416 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 15.11.2016 08:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Славянски ли е българският език? Сега всички ще кажат, че задавам глупав въпрос. Та нали още от времето на Симеон Велики всички говорят за българския език като за славянски и за българите като за славяни? По този въпрос писах в “За буквите и политиката” – българите умишлено са били обявени за славяни, езикът им за славянски, а кирилицата за азбуката, създадена от Константин Философ, с цел да се използва благословията, дадена на глаголицата от ромейския патриарх и от римския папа. Ако вярваме на някои съвременни историци на български до 10-ти век е говорела половината от българския народ, а на славянски около 15%. След това обаче славянският език е наложен като църковен и административен език и започва да въздейства върху говоримия български език. Впрочем в историята има и други подобни случаи. Ще си послужа с английския като пример. След завземането на страната от норманите на Вилхелм Завоевателя говоримият англосаксонски език се насища с френски и латински думи, които днес съставят около 60 % от английския речник. Но граматичният му строеж остава германски и затова съвременният английски език спада към германските езици. Същото е положението и с румънския език – той се смята за романски, макар че голяма част от речниковия му запас е от славянски произход. Да, но какво е положението с българския език? Уви, никой не е пресметнал каква част от речника му е славянска и каква – българска. Преди ни учеха, че от прабългарския (който беше смятан за тюркски език) били останали само 10 думички, но с налагането на теорията за източноиранския произход на българите става ясно, че това не е така. И наистина в нашия език съществуват много думи, които означават абсолютно едно и също нещо, явно едната от идва от славянския, а другата от българския език.  
    Славянска Българска
  красив   хубав
  зъл   лош
  любов   обич
  бягам   тичам
  дом   къща
  пъстър   шарен
  слагам   турям
  родина   татковина
  ходя   вървя
  летя   хвърча
  ленив   мързелив
  Ако поровим в синонимния речник ще открием доста други такива двойки. Освен това има много думи, които не съществуват в другите славянски езици: баща, майка, бате, кака, чичо, чинка, вуйчо, вуйна (и други понятия за родство, които в българския език са много повече отколкото в славянските езици), мома, момък, кал, балкан, планина, кокиче (и названията на много растения, храни, сечива)... Да, май доста повечко от 10 са българските думи в днешния ни език. А какво да кажем за граматиката му? И там виждаме много особености, които не се срещат в останалите славянски езици. В никой от тях няма например членуване, а в нашия имаме задпоставен член, който за мъжки род има даже две форми – пълен и непълен. Всички славянски езици са синтетични (т.е. имат падежи), а българският е аналитичен (без падежи). Нямаме времена от спомагателен глагол и инфинитив, нямаме дори инфинитив. От фонетичните отлики ще спомена гласната Ъ, която не съществува не само в славянските, но и в повечето индоевропейски езици. За съжаление аз не съм специалист по сравнително езикознание, виждам само най-явното. Така че ще трябва други да дадат отговор на въпроса който зададох. Но като знам колко бързо новите схващания си пробиват път в историята (от години най-известните български историци пишат и говорят за иранския корен на древните българи, а в учебниците още ги броят за тюрки), съмнявам се в българската лингвистика въпросът за неславянския произход на българския език да бъде поставен по-рано от 22-ри век. А дотогава: българският език може и да е славянски, но в такъв случай е дяволски странен славянски език.     НАКРАЯ И МОЕТО СКРОМНО МНЕНИЕ: НЕ, ДНЕШНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК НЕ Е СЛАВЯНСКИ ЕЗИК !!! ТОЙ ПРИЛИЧА НА СЛАВЯНСКИТЕ ЕЗИЦИ ПО ТОВА, ЧЕ РЕЧНИКОВИЯТ МУ СЪСТАВ СЪДЪРЖА ЗНАЧИТЕЛНА ПО ОБЕМ СЛАВЯНСКА ЛЕКСИКА. БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е АНАЛИТИЧЕН ЗА РАЗЛИКА ОТ СИНТЕТИЧНИТЕ СЛАВЯНСКИ ЕЗИЦИ И ИМА КОРЕННО РАЗЛИЧНА ГРАМАТИКА. СЪВСЕМ ДРУГ Е ВЪПРОСА СЪС СТАРОБЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, КОЙТО Е СИНТЕТИЧЕН, СЪС СЛАВЯНСКА СТРУКТУРА И ГРАМАТИКА. ВСЪЩНОСТ ИМЕННО ТОЙ Е ОСНОВАТА НА СЪВРЕМЕННИТЕ СЛАВЯНСКИ ЕЗИЦИ: СЪРБОХЪРВАТСКИ, СЛОВЕНСКИ, УКРАИНСКИ, БЕЛОРУСКИ, РУСИНСКИ, ПОЛСКИ, КАШУБСКИ, ЧЕШКИ, СЛОВАШКИ, ГОРНО- И ДОЛНОЛУШИШКИ.
image



Гласувай:
2



1. nikikm - Ако съдя,
03.07.2016 01:09
от последното,което си написал и ако си само заблуден,бих ти казал просто,че не е така. Иначе бих ти казал,че си...няма да кажа за сега.
Запомни и провери! " Славяни е новото име на племето Гети"-Теофилакт Симоката. Гетите,славяни и Мизите,две тракийски племена,съставят Дунавска България. Политическото "славяни" е присвоено от руската Империя за нейни собствени цели,точно,както евреите- гърци, присвоиха тракобългарската история и пантеон и днес се пъчат,че е тяхна! Ама не е! Та сверете си часовника,драги,за да няма глупости в нашата История!
цитирай
2. laval - Това не е мое есе
03.07.2016 20:58
Просто ми хареса и го публикувах в блога си, посочвайки автора, ако не си обърнал внимание. От коментара ти аз пък съдя, че си активен привърженик на автохтонната теория на проф. Ганчо Ценов. Чел съм трудовете му, както и неща от най-изявения му последовател - Павел Серафимов (Спароток). С доста неща съм съгласен, с други не чак дотам, но това би била една много дълга дискусия. Останете със здраве! Само си отбележете, че никак даже не съм заблуден :)
цитирай
3. knyazvojvoda - Лесно се оборва тази (меко казано) ...
13.05.2017 01:35
Лесно се оборва тази (меко казано) "теория", най ме кефи това "родина-татковина", като че ли сме хлапета едва ли не още ненаучили български, та ни сипват с тава купа от нови думи, които се чудим от къде са произлезли... Да ама не! Всеки нормален българин вижда очевадния корен "татко" в думата "татковина". Аз не знам иранците за какви ни мислят, обаче ако си мислят че с ефтини талибански маневри ще ни измамят, жестоко се лъжат.
цитирай
4. laval - Това не е мое есе
13.05.2017 14:04
Както имах случая вече да кажа в отговор на предходния коментар, това не е мое есе! Моето мнение съм го изразил след есето в син цвят.
цитирай
5. knyazvojvoda - Това дали българския е аналитичен ...
13.05.2017 16:16
Това дали българския е аналитичен или синтетичен изобщо не определя езиковото семейство към което принадлежи, защото ако беше така, испанския, португалския, италианския и френския нямаше да са романски езици, това естествено не е така защото вече е преустановено че те произлизат от народния латински говорен вразличните провинции. Така че това че българския е безпадежен изобщо не го прави по-малко славянски език от останалите... Цитирам: "ТОЙ ПРИЛИЧА НА СЛАВЯНСКИТЕ ЕЗИЦИ ПО ТОВА, ЧЕ РЕЧНИКОВИЯТ МУ СЪСТАВ СЪДЪРЖА ЗНАЧИТЕЛНА ПО ОБЕМ СЛАВЯНСКА ЛЕКСИКА" - английския език съдържа огромен брой романски думи... Ама все пак нещо му липсва за да бъде наречен "романски език", и точно това е най важното. Не, българския не "прилича" на славянските езици поради това, той Е славянски език поради обща граматика, лексика и морфология с останалите славянски езици.
цитирай
6. laval - Граматика
13.05.2017 17:31
Точно граматиката е тази, която различава българския от славянските езици въпреки общата лексика. Впрочем ето още една добра статия, която можете да прочетете:
http://andorey.blog/history/2012/10/31/koi-sa-osnovnite-razliki-mejdu-bylgarskiia-ezik-i-slavianski.1015559
цитирай
7. knyazvojvoda - "Основни разлики между бъ...
13.05.2017 17:46
"Основни разлики между български и славянски..." - Твоя цитат към тази страница разкритие ли е? Какъв е проблема да се разбере че щом българския и останалите славянски езици са... различни езици, значи има разлика между тези езици... Ако нямаше разлика, това нямаше да са славянски езици, а щеше да бъде славянски език. Вие които се борите срещу славянството на българския език, нима не знаехте че става въпрос за различни славянски езици? Толкова много виенепза да стигнеш до същото място, българския и останалите славянски езици са отделни езици, т.е. не става въпрос за един единствен език, толкова ли е трудно да се разбере?
Иначе ако ми цитираш Андрей Киряков, значи изобщо не си го чел, защото той е един от малкото български историци които се противопоставят на това българския да бъде отделван от славянското езиково семейство.
цитирай
8. laval - Предлагам
13.05.2017 22:52
Предлагам да отнесете спора към авторката на есето Мария Георгиева. На мен лично не ми се спори тук. Андрей Киряков го цитирам, защото е обяснил добре разликите. И между впрочем, чел съм го. Колкото до българите, те са си българи, а не славяни или склави ...
цитирай
9. shtaparov - Българския език не е "слав...
20.09.2017 19:11
Българския език не е "славянски"- "славянските" езици са диалекти на Българския! Думите,сравнявани от Петър Добрев не са различни,а имат единен произход- Български! Ето и няколко примера:

1. Обич= Лобич (оттам- "Лоби"),Любич.
2. Красив= Хръзив (Като Слънчевия бог,който е еманация на Слънцебога Дионис не Българите).
3. Дом= Тъм (Тъмно т.е. Сатурново място). За съпоставка Къщ= Кът (оттам- Кат),Кут (т.е. Сатурн,само че с друго синонимно име на този Български бог).
4. Лош= Рош (с прех. Л-Р) т.е. Руш (Разрушен,Унищожен,Ликвидиран,Вкаран в Подземното царство на Сатурн). За сравнение Зъл= Зер (оттам- Зеро т.е. Нула: числото на Сатурн) но също и Зал (Мал: с прех. З-М),а Мала бога е едно от имената на самия Сатурн.
5. БЯГАМ и ТИЧАМ са две различни диалектни форми на една и съща Българска дума: направи съпоставка само на вариантите ТЕКАМ и БЕГАМ (~БЕКАМ) и лесно ще забележиш това.

Не е по-различно положението и с другите думи понеже "славянски" езици няма- има езици от Българската група (Българидни езици). Ясно ми е,че много хора още не знаят това е ни се дават сметка за него- затова само разяснявам понеже това са авангардни знания,които няма да ги прочетете в червените учебници.
цитирай
10. laval - Мислил съм по това
20.09.2017 20:09
Убеден съм съм, че българският не е славянски език поради коренно различната си граматика. Мислил съм по това дали днешните славянски езици не са произлезли от българските диалекти, но, разбира се, нямам никакви доказателства за това. Бих се радвал да прочета нещо повече по въпроса. Произходът на езика ни живо ме интересува, както и развитието му.
цитирай
11. knyazvojvoda - Българския език заедно с по древния ...
26.10.2017 20:31
Българския език заедно с по древния му облик старобългарския е славянски език! Това е неоспорим факт! А това до колко е различна българската граматика от граматиката на останалите славянски езици е въпрос на гледна точка... Според Пепи Добрев и подобни пишман-познавачи в българската граматика няма нищо славянско... Според науката обаче, всички обсобености на българския спрямо останалите славянски езици (т.е. членуване, бъдеще време с частица "ще", опростена падежна система) са на славянска почва.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100746
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962