Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
27.04.2019 20:53 - ЛИЧНИ МИСЛИ ЗА ПОЕЗИЯТА И ИЗКУСТВОТО
Автор: kordon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2372 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 27.04.2019 20:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЛИЧНИ МИСЛИ ЗА ПОЕЗИЯТА И ИЗКУСТВОТО

Автор: Виктор Кордон

 

В съвременната поезия се откроява, или поне аз забелязвам, ясна и дълбока тенденция към хиперболизиране и изопачаване на изказа и редуциране и омаловажаване на смисъла. Имам предвид, че с високопарни и абстрактни понятия, съчетани хаотично и несвързани логически, се прикрива идейната недостатъчност, липсата на вътрешна логика и отсъствието на здрав смисъл в произведението. Най-важното за всяка човешка дейност (практическа или художествена) – идеята, смисълът, логиката, хармонията между лукративността и естетиката – е подчинено на сложните, натруфени, но празно звучащи изрази, превръщащи творението в превзета, надута, куха и смислово нестабилна конструкция, изпразнена от съдържание, т.е. в  претенциозно празнословие. Нещо като лъскава и кичозна опаковка, в която няма нищо ценно.

 

Идейната импотентност се крие зад помпозни и безсмислени фрази, които не казват нищо стойностно, но пък претендират да бъдат изкуство. За да бъдем справедливи, трябва да отбележим, че това е тенденция на общ упадък не само в поезията, но и във всички видове изкуство, което в момента се намира в период на разлагане. Разбира се, истински творци все пак има и винаги ще има, но те са много малка част от цялото, капка прясна вода в огромното блато. А останалите подвизаващи се в тази иначе най-висша сфера на човешката деятелност не само не са хора на изкуството, а са негови унищожители, които с всяка своя изява трупат върху него още повече тиня и нечистотии. Те са като чужди тела в организма на истинското изкуство, което изпитва органическа непоносимост към тях и прави титанични усилия да се освободи от вредителското им присъствие. Но докато обществото изпитва търпимост спрямо тях заради занижените си критерии, те ще продължат да шестват победоносно подобно на варвари в храма на изкуството, които унищожават достиженията на цивилизацията, защото не ги разбират, тъй като са лишени от естетическа чувствителност.




Гласувай:
11



1. eva666 - това па, какво е...лукративност?
27.04.2019 21:18
хармонията между лукративността и естетиката...

иначе, даа, напълно съм съгласна...Кича залива форуми и паланки..
поздрави, кордон!
цитирай
2. kordon - до eva666
27.04.2019 21:31
Лукративен означава утилитарен, полезен. Тук съм го употребил в смисъл, че полезното, рационалното трябва да се съчетава с красивото в човешката дейност и особено в изкуството. Имам предвид, че дори и художествените произведения трябва да изразяват някакви общополезни идеи, а не да са изпразнени от съдържание форми, били те и приятни за възприемане.
цитирай
3. germantiger - +
28.04.2019 05:57
Съгласен съм с теб до голяма степен, но бих добавил и натруфеността, изпразването от сдмисъл на много автори с логиески "еквилибристики" и "стил".

Словоблудството в някои философи (и не само) е емблематично впрочем.
цитирай
4. анонимен - до germantiger
28.04.2019 14:28
Разбирам те много добре и съм съгласен с теб. Изнасилването на речта с цел да се постигне поразяващ ефект върху аудиторията е стар похват и от него се ползват предимно ония, които не могат да направят впечатление с мисъл. Словоблудството е характерен прийом на бездарните и интелектуално безсилните, които чрез високопарни заучени фрази се стремят да прикрият некадърността и липсата на таланти и идеи. И това се наблюдава както във философията, както си отбелязал, така и във всички останали сфери. Особено силно се откроява в бюрокрацията и не на последно място в Европейския парламент, където с празно многословие се замазва липсата на ефективност.
цитирай
5. krumbelosvet - Живеем
28.04.2019 16:26
Днес ние живеем във властта на победилия в западния свят финансов капитал. И това предопределя УПАДЪКА на всичко, което не е финансов капитал. И на словото в т.ч. Изключая моето слово!!!
цитирай
6. kordon - За упадъка на словото:
05.05.2019 13:06
Според някои излиза, че упадъкът на словото, както и на всичко останало, е функция на капитализма. Подобна теза обаче изглежда твърде ограничена и пристрастна, защото не отчита израждането на речта, историческата наука, икономиката, юриспруденцията, свободата на словото и всички останали сфери на човешката деятелност по време на социализма (или както там се наричаше този строй). Именно тогава бяха извършени най-големите посегателства върху науката въобще и върху историческата правда, които осакатиха множество човешки съзнания, в това число и на разпространителите на подобни смехотворни твърдения, които са мутация, причинена от заразяването на множество умове с комунистическа пропаганда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843134
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285