Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2011 23:06 - Как да си направим парфюм в домашни условия
Автор: eloiz Категория: Хоби   
Прочетен: 10122 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Обожавам да смесвам различни вещества и аромати - има някаква вещерска жилка в желанието като на игра да събереш няколко неща, да разбъркаш и накрая да чакаш - толкова, колкото е нужно, докато се появи нещо ново и интересно...
 Намерих няколко рецепти за домашни парфюми - едната е от предаване на Utilisima, другите изрових в Гугъл.
Това е една обобщаваща статия от сайта www.perfumewiki.net :
 

Стандартният вид парфюми са алкохолен разтвор на ароматна есенция в различна концентрация. Към тях често има други продукти – душ-гелове, лосиони за тяло, мазила с блестящи частички. По-рядко, но се случва асортимента да включва и т.нар. твърди парфюми (solid perfume). Те са във вид на мек балсам, който се нанася зад ушите, в сгъвката на ръката и коляното, най-вече на места, където може да се усети и пулса, тъй като топлината на тялото помага миризмата да се отделя и разнася.

Твърдият парфюм от дизайнерските колекции често е в красива кутийка, почти като бижу. Но можете да приемете предизвикателството към вашият усет и творчество и да си направите собствен твърд парфюм в домашни условия.

За целта са ви необходими:

  • 1 лъжица пчелен восък
  • 1 лъжица бадемово масло / масло от жожоба / витамин Е
  • 8-15 капки ароматна есенция / ароматно масло
  • керамична или стъклена кутийка, огнеупорна купа

Сложете восъка и маслото в огнеупорната купа и разтопете на водна баня. Когато сместа стане съвсем течна, махнете от огъня и добавете ароматната есенция като разбърквате с тънка пръчица. Восъка започва да се втвърдява по използваната бъркалка почти веднага, затова трябва да изберете за разбъркване нещо с минимална контактна повърхност, което после можете да изхвърлите. Оставете сместа да се охлади около час. След това тя ще е готова за използване.

Друго приложение на подобен род твърди парфюми:

- Кедров твърд парфюм намазан върху кучешка каишка отпъжда бълхи и други паразити.

- Кедров или кипарисов твърд парфюм за нанасяне на ходилата помага срещу гъбички и бактерии.

- За успокояващ ефект използвайте ароматни масла от лавандула или лайка.

Примерни рецепти:

Най-скъпата съставка на твърдия парфюм са парфюмните есенции. Можете да правите комбинация от повече от един вид аромати, като използвате по-малки количества за фоновите миризми. Подходящи за фон са следните аромати:

- Салвия, опушена билкова миризма помага за концентрация и креативност.

- Портокал или джинджифил дават затоплящо усещане

- Иланг-иланг – не твърде женствен, ефирен и почти унисекс

- Кедър – за прогонване на насекоми

Примерна рецепта

  • 6 капки борово ароматно масло
  • 4 капки иланг-иланг ароматно масло
  • 3 капки салвия ароматно масло
А това е цитат от статия за домашния парфюм в сайта www.ideinik.net :

Преди да приготвяте домашен парфюм, трябва да определите концентрацията, която той ще притежава. Процента на ароматни вещества може да бъде от 1-2% до 15-30%.
За да е устойчиво уханието, трябва да добавите фиксатори на аромата - ванилия, миру, масло от сандалово дърво, перуански балзам. След приготвянето, парфюмът в течение на няколко седмици да престои на сухо място. Да се съхранява трябва само в стъклени флакони, в никакъв случай в пластмасови. При добавянето на всеки нов ингредиент сместа трябва да се помирише, за да контролирате максимално резултата.

Най-известните домашни парфюми са на основата на розовото масло. За това в неголям стъклен буркан трябва да смесите 6 капки етерично масло от роза, 2 капки масло от розово дърво, 3 капки масло от мушкато, 8 капки масло от сандалово дърво и 0,5 ч.л спирт. Да се съхранява на тъмно получения състав е необходимо в течение на една седмица, и само след това може да се използва. По подобен начин може да приготвяте парфюм с масло от божур.

А ето я и рецептата за домашен парфюм от Utilisima:
(с аромат на ванилия и рози)
В 125 мл. зърнен спирт се добавят 20 капки масло от ванилия и 20 капки масло от роза, след което към сместа се прибавят 5 капки масло от хвойна и 5 капки масло от бергамот. След като към сместа се добави 5 мл. дестилирана вода всичко се разбърква и се оставя да се проветри. (Вероятно заради високите градуси на зърнения спирт, но пък в рецептата не се казваше колко точно градуса трябва да бъде спиртът, нито колко време се оставя "за проветряване))). Подразбира се, че всички тези смесвания се извършват в стъклени шишета. Тази процедура се повтаря още 5 пъти - но не можах да разбера кои точно капки се добавят още 5 пъти... Посочваше се накрая, че сместа отлежава на хладно и тъмно място 3 седмици.




Гласувай:
3



1. eloiz - Хей, ако някой е направил нещо по рецептите, да се обади тук!
15.08.2011 14:55
Аз в момента карам ангина и нямам възможност да пробвам, но много ще се радвам да чуя отзиви!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651372
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031