Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2018 21:50 - ИЗВОРИТЕ НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА И НЕЙНАТА ПРОФАНАЦИЯ или ще преобърнат ли света капитан „Америка”, лейтенант „Британия” и сержант „Франция”
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 2057 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Като всяко човешко създание в духовната сфера и в месианството за бъдещето, рано или късно настъпват девиации (отклонения), раждат се противоречия и пред Човечеството възниква задачата за разрешаването (снемането) на тези противоречия. За днешното време, снемането на противоречията откриващо бъдещето на човечество, е в окончателния избор между двата съществуващи месиански проекта – социалистическия проект (от близкото минало) и Глобалния проект (днес).



image


Днешната обща криза на световната социално-икономическа система, наричана глобален капитализъм, още повече засилва приближаващия ресурсен глад. За него не се говори преждевременно, за да не се плаши предварително плебса. Но вече проличава, че новия век ще бъде много бурна епоха, в която участващите страни ще се сражават за оцеляването си. Оцелелите ще живеят на новото стъпало на историческия процес – времето на ядрената и термоядрена енергия на освояването на Космоса и на Световния океан. Изпадналите никой няма да ги мисли.

          Всебщото разочароване от хода на планетарната интеграция, съединено с неконструктивните протести на привърженците на различните форми на изолационизъм, нагледно демонстрират и подържат така наречената алтернативна глобализация (altermondialisme). Това движение обхваща всички съчустващи на планетното единство, но несъгласни с реално съществуващите  форми на „неолибералната” капиталистическа глобализация в икономическата, политическата и културна сфери.

        Тези привърженици на алтернативната глобализация постулират наличието на критически важни проблеми от общопланетарно значение, чието решение е невъзможно със силите само на националните държави и е извънредно трудно при днешното равнище на международна интеграция. Става дума за запазване на глобалната екосистема, пригодена за обитаване на човечеството, за осигуряване на международната безопасност, за своевременно коригиране на дисбаланса в социално-демографската сфера, за обединяване  на усилията в рамките на мащабни научно-технически проекти и т.н. Привърженците на  националната изолация може да си позволят нихилистично отричане на  актуалността на подобни и други впроси най-много още двадесет години.  По-нататък това ще стане невъзможно ( „Другая глобализация” – „speculum.club” цитирано в „perevodika.ru” – 31.03.2018 г.).

            Размишлявайки за текущето състояние и развитие на човечеството, неволно се идва до извода, че на всички равнища на  неговото структурно управление върви мащабна игра на големи мошеници, насочена към подържането на система заложена в далечните исторически времена, чиято същност е безсъвестното и неограниченото ограбване на хората. Даже геополитическите промени, легалната отмяна на робството и разрушаването на колониалната система, ненамаляват увеличаването на ужасяващата деференциация в доходите на хората.

         Как трябва да преценяваме днешните вайкания за най-великата ценност на съвременото човечество – човешкия живот, когато в зоологическите градини  на Хамбург, Базил, Берлин, Лондон, Антверпен и дори във Варшава, до 1935-1936 г.  негрите се експонираха в животински клетки и се представеха като преходния вид вежду приматите и човека („Негры в зоопарках Европы” – „cont.ws” – 25.04.2018 г.). Какво да мислим за хуманния и високоцивилизован Запад, за неговите ценности и за неговото и за нашето бъдеще ?!

        Няма защо да го крием – след събитията в Сирия, колективният Запад е в ново, тотално настъпление срещу Русия. Това се усеща и се чуства и в България – със сериозното засилване на русофобията.

         Русия е под въздействието на мощно геополитческо настъпление. И, ако говорим за разнородни и негативни относно Русия събития, е неизбежно да заключим, че става дума, за руско отстъпление, ако не за предателство на руския елит. Реално, Русия отстъпва постсъветското евразийско пространство на САЩ и Китай.

         Западът атакува Русия по всички направления. За икономическото вече знаем, има сериозно ожесточаване по историческото направление (активно се  пренаписва руската история), по културното направление (ограничава се руското културно присъствие по Европа и по света, виж преследването на ансамбъл „Александров” в Прибалтика), по спортното направление (искат да изхвърлят от всички официални състезания руските лекоатлети), по транспортното направелние (ограничават полетите на руските граждански самолети), по енергийното направление (блокирани са всички енергийни проекти в Европа).

            За всичко това главна вина  носи руската външна политика – Русия остана без съюзници и приятели, само с „партньори и колеги”. Обтегнати са отношенията дори с Белорусия, Гърция капитулира, Сърбия отива натам (на Запада), на Турция и на Китай не може да се разчита в дългосрочен план.

            Вътрешното състояние на Русия също е обеспокояващо. Налице е явното раздвижване и засилване на прозападните и олигархични кръгове, правителството на Русия е от „петата колона” и работи срещу политиката на Президента, влошава се качеството на живота на руснаците. Опасно расте коефициента на деференциация – вече се приближава до критичната стойност 10 (по Москва, той е 43 !). Според данни на Global Wealth Report,  1% от богатите руснаци притежават 71% от всички лични активи на руснаците.  В СЩА процентите са 37%, в Китай и Европа — 32%, в Япония — 17%. От 1992 г. до 2016 г. от Русия са откраднати като незакони финансови потоци 1,7 трилиьона долара и 5 трилиьона долари струва изнесената суровина.

            С други думи Русия е отново пред исторически избор и накъде ще тръгне страната и държавата не е съвсем ясно.

            „Русский! Ты проснешься ль, исполненный сил, Иль, судеб повинуясь закону, Всё, что мог, ты  уже совершил – Создал песню, подобную стону, И духовно навеки почил?..»

          Това е Некрасов преди 200 години, а звучи така свежо и актулнно, сякаш е написано днес и за днешните руснаци.       

          Още през 1992 г. Елцин повъзгласи  националната идея : „Нашата цел е вписването на Русия в западната цивилизация, в западното цивилизационно общество”. На 11.09.2001 г. Путин добави: «цялата територия, цялото наше въздушно пространство, ние го отстъпваме в интерес на САЩ”. Ето защо цялата вина за това, което днес става с РФ е на властващите от Горбачов и Елцин до днес. (Леонид Ивашов о предательстве российской властвующей элиты – „x-true.info” – 28.04.2018 г.)

       Колективният Запад е решил – сега или никога трябва да се реши руския въпрос. Русия никому не е нужна, не е нужна на Глобалния проект, не е нужна на човешката цивилизацияц – тя трябва да изчезне. Избраният  инструмент  за реализиране на целта се нарича  „проект Анаконда”. За да се избегне планетарна война, Русия няма да се напада. Тя ще се „удушава”, както прави анакондата. Половината от плана вече е изпълнен – със непроницаема стена от врагове Русия е обкръжена  по южната дъга от Финландия до Индия. Съществуващите дребни „дупки” бързо и ефикасно се запушват – така беше с Грузия, така стана с Армения, Казахстан вече обеща на САЩ две военноморски бази в Каспийско море, Белорусия е нестабилна, за Украйна да не говорим. За още недокоснатата северна част от дъгата САЩ вече са готови да се погрижат – те официално поискаха от Русия да интернационализира Северния морски път и предложиха той да се охранява едновременно от Русия и от корпуса на морската гранична охрана на САЩ.

            Затворена в тази жестока хватка Русия дълго няма да издържи и ще капитулира. Следва нейното разпарчетосване и довеждане на нейната сърцевина до Московщината на цар Иван Грозни. Това е предпоследния етап от титаничната цивилизационна и геополитическа битка за „осевя ареал” или „сърце на света”(световна съцевина) - Хартленда (Heartland). Следва окончателно маргинализирането и претопяването на руснаците в миксера на Новите хора от Новия световен ред.

            Западът вижда Русия не като свърхдържава, която се противопоставя на западния свят, а като метежна провинция на Глобалната империя. И за нея (Империята) е важно каква опасност  е метежната провинция за единството на имперската територия и за неговия обединяващ принцип на прогресивния „либерален глобализъм”.

         Учените вече са изготвили тест, който може да определи мястото на всеки от нас  в задаващата се планетарна „буря”.

            Представете си следната ситуация : Столицата на една държава. Мирен санкциониран майдан от десетки хиляди мъже, жени и деца. Няма значение каква е темата... На площада са протестиращите и полицията, по покривите на съседните сгради и по балконите  са 38 отлични снайпери, за избягване на провокации ... Изведнъж, от един от балконите картечница започва да стреля по народа.Най-близкият снайпер до стрелящия, да го наречем Иван, го хваща на прицел и вижда, че „терориста” е 12-годишно дете, на което стърчи само главата, а тялото е защитено... Какви трябва да бъдат следващите действия на Иван ?

          Нека всеки сам за себе си да реши дилемата.

            В геополитиката има един много прост и много жесток принцип : „В битката едни хора умират, за да живеят други !” Квинтесенцията на принципа е, дали тези, които оживяват са достойни за паметта на загиналите !  Въпросът, както и отговорът са есхаталогични.    

            «XXI век ще стане време на жестока борба за бъдещето, когато цели държави, етноси, култури ще бъдат безпощадно изтрити от хода на историческия процес. Ще оцелеят и победят тези социални системи, които са споени от общ национален код, предполагащ минимална социална поляризация и притежаващ висок процент на носителите на знания. В тази борба олигапхичните системи нямат шанс. Те просто ще се превърнат в икономически тор за по-силните и здрави общества.(Андрей Фурсов –виж статията на Сергей Батчиков в „zavtra.ru” – 26.04.2018 г.).

         PS. В далечнте 90-т години на 20-я век, България беше посетена от президента на РФ Борис Елцин. Той предложи България да се присъедени към Съюза на независимите държави, т.е. да мине под руска  протекция.  Днес се питам, дали щяхме да сме по-добре икономически и цивилизационно под руска протекци или като членове на ЕС и НАТО ? Съмнявам се. Впрочем, това е политкоректния отговор НЕ ! Да, ние сме в съюз с нашите вековни цивилизационни врагове; да, те не ни смятат за хора, а за варвари ; да, още сме най-бедната държава в ЕС ; да, на ЕС е нужна нашата земя като удобен плацдарм за нападение срещу Русия. Но, какво е всъщност днешна Русия ? Тя ли е страната, която ние припознавахме като преродена България ? Не ! Нея я напуснаха всички постсъветски републики, всички постсоциалистически страни от Варшавския договор. Значи, в нейното поведение и в нейните действия има нещо, което не привлича, а отблъсква. Но да оставим този анализ на руснаците.

            На запад също е интелектуално бедствие. Различните кризи връхлитат една след друга, идиотизма няма граници, всичко трещи по шевовете. Тогава, какво остава ? България в единна Европа от Атлантика до Владивосток. Руска Европа е окупирана Европа. Съветска Европа е интегрирана Европа (парадигмата на Жан Териар). Това най-добре го знаеше великия син на френския народ, генерал Шарл Де Гол. Останалото е манипулация и път към Ада  !

        В края на 60-те години на 20-я век Де Гол беше на посещение в СССР. Той постави въпроса, по време на гостуването официално да положи цветя на гроба на Й.Сталин. Всички намеци и увещания от страна на домакините, че това е неуместно, Де Гол отхвърля. Той посещава гроба на Сталин, полага цветя и почти един час стои мирно и отдава чест пред бюста на Сталин до Кремълската стена.

            Де Гол знаеше това, което повечето хора не се и досещаха – че съвременна Европа съществува и благоденства само благодарение на мъдростта на Йосиф Сталин. Ако не беше Сталин, Франция нямаше сега да се „фука” като велика държава-победителка във Втората световна война и да бъде постоянен член на Съвета за сигурност, както несръчно и смешно го прави днешния френски президент, а щеше да седи редом с хитлеристка Германия на подсъдимата скамейка в Нюрнберг. А от самата Германия, нямаше да остане нищо!!  И затова ген. Де Гол се поклони и привества мъртвия вожд по военному!

            Пътят на България и на Русия е във великия съветски европейски проект – няма друга алтернатива!

            Мы - мирные люди, но наш бронепоезд стоит на запасном пути! (Андрей Иванов – Песен о Каховке).








Гласувай:
7



1. jelezov - Чета, препрочитам и се питам, колко ...
02.05.2018 22:07
Чета, препрочитам и се питам, колко съвременни български мислители могат да напишат подобен текст и да се осмелят да го публикуват? Не знам! Вероятно са единици. Днес, осъзнавайки дълбоко смисъла на Марксовата мисъл „Аз не създавам рецепти за готварницата на бъдещето”, не можем да си представим структурата на един бъдещ свят, глобализиран върху основата на социалистическите обществени отношения, чиято юридическа форма е обществената собственост върху средствата за производство, но още сега можем да докажем, с точността на природните науки, че, ако човечеството не съумее да се обобществи чрез глобално господство на социалистическия обществен строй, ще прекрати битието си върху планетата Земя. Защото твърде могъщи са все още зловещи сили, способни, в интерес на собственото си оцеляване, да го затрият.
цитирай
2. krumbelosvet - Не мога да повярвам,
04.05.2018 19:47
но ми се струва, че проф. Гиндев постоянно забравя, че СССР не умря от естествена (по икономическа или по друга ВЪТРЕШНА причина) смърт, а чрез ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ, в НЕОБЯВЕНА ВОЙНА, чрез СЕКРЕТНИ свръх-научни матоди и свръх-технологични оръжия. И с могъща ПЕТА КОЛОНА, разбира се, в решителна степен ОТГЛЕДАНА от външни сили.
цитирай
3. jelezov - Чудя се, дали трябва или не, да се ...
05.05.2018 11:05
Чудя се, дали трябва или не, да се отговаря на глупаци, като анонимния автор на горните два коментара. Че е глупак, доказват множеството глупости, които е нанизал. Достатъчно е да цитирам само една: „…помисли защо Китай се измъкна от кумънизъма като велика сила, защо тези твои сили не пожелаха да унущожат Китай?”
Ползата за прогресивното човечество от подобни идиотщини е, че те, за пореден път, доказват абсолютната интелектуална немощ и нравствена нечистоплътност на апологетите на капитализма.
Вредата от тях обаче е значително по-голяма от ползата, защото успешно изпълняват ролята на катализатор на процеса на опростачаването на населението, което е факт – общопризнат в глобален план.
Затова те трябва да се трият!
цитирай
4. krumbelosvet - Г-н аноримен
05.05.2018 16:03
Господин анонимен е стигнал в мислите си до клатенето. Ма то и др. работи има...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1951141
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031