Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.09.2013 15:41 - РЕЛИГИЯ, ИНТЕЛЕКТ И ЗАКОНОМЕРНОСТИТЕ МЕЖДУ ТЯХ
Автор: kordon Категория: Други   
Прочетен: 3327 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 01.09.2013 15:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Автор: Кирил Кирилов

    Има ли връзка между религиите и интелекта? Оказа се, че да. Преди време попаднах на няколко много интересни изследвания, които имаха за цел да се намери връзката между религиозността и интелигентността както и каква е функцията между тях.

    Резултатът от първото изследване е една графика.

image

Взети са данните от Pew Global Attitudes Project които са направили мащабно изследване в почти всички страни от света, като за целта са анкетирали огромно количество хора. За целта на графиката са взети процентите от хората в съответните страни които на въпроса „Колко е важна религията в живота ви?“ са отговорили, че религията е много важна част от техният живот. Данните за усредненият коефициент на интелигентност в отделните държави са взети от научното изследване „Коефициент на интелигентност и богатството на нацията“. Всички тези данни са вкарани в  математическият  софтуер TK Solver, интерполирали данните и се е получила графиката, която виждате – една идеална линейна функция, която показва, че с увеличаване на броя на религиозните хора в една държава  средният  коефициент на интелигентност на тази нация намалява.


    Друго научно изследване е от University of Aarhus, Дания. Проучвани са млади хора. Резултатът е: Атеистите по убеждение имат с 1,95 пункта по-висок коефициент на интелигентност от агностиците (виж агностицизъм), с 3.82 пункта по-висок коефициент на интелигентност от либерално вярващите и с 5.89 пункта по-висок коефициент на интелигентност от догматично вярващите.  Атеистите са реагирали рационално на когнитивните и емоционални предизвикателства, докато вярващите, все още разчитат на нерационални, свръхестествени сили и самозалъгване.

    В едно социологическо проучване направено от Gallup в САЩ (знаем, че от всички високоразвити и демократични държави, САЩ е най-религиозната). се вижда, че от всички учени и инженери в Съединените щати само около 5% са религиозни, но ако вземем само учените от природо-математическите науки от всички около 480 000 учени  само около 700 са вярващи, което прави по-малко от 0,15%. Подобно проучване е правено и в Англия в елитният University of Cambridge където също се е оказало, че много малък процент от преподавателите и учените в него, и то предимно от хуманитарните профили са религиозни. 

    Друго проучване в САЩ показва, че атеистите и агностиците са най-добре информирани и имат много повече знания по въпросите свързани с религиите и религиозността от последователи на най-големите религии. Американските атеисти и агностици са много добре образовани и често са израснали в религиозна среда и съзнателно се отказали от нея, след много четене и размисъл. Това проучване освен всичко друго дава смисъл на изразът „сляпа вяра“ и показва защо атеистите и агностиците са именно такива, защото са чели много и са запознали и опознали религиите и техните принципи.

    Дотук с данните и фактите. Сега да се опитаме да отговорим на въпросите: „защо се получава тази зависимост?“, „защо нерелигиозните хора имат по-висок коефициент на интелигентност от религиозните хора?“. Според мен причините са две. Първо, нерелигиозните хора постоянно търсят причинно-следствени връзки за да могат да си обяснят нещата от живота, нерелигиозните постоянно търсят смисъла на всичко което им се случва на тях и на хората около тях и така те постоянно тренират и развиват интелекта си. За разлика от тях религиозните хора живеят по предварително описани в „свещените книги“ правила, те много често не търсят смисъла и последствията от техните и тези на околните постъпки, религиозните вместо да търсят смислени отговори на нещата от живота просто минават с дежурните за тях и предварително втълпени им отговори: „така ми е било писано“, „така е решил бог“, така те често пропускат възможността да доразвият и обогатят свой интелект. Втората причина според мен е, че интелектуално и емоционално по-лабилните хора съвсем разбираемо  много по-често стават жертва на религиите и различните нерационални псевдоучения. 

    И накрая едно любопитно социологическо проучване направено от ICM във Великобритания.  Освен, че във Великобритания само 33% се самоопределят като религиозни срещу 63% които заявяват, че не са религиозни, в това проучване 82% от всички анкетирани и дори 50% от тези, които се самоопределят за религиозни, твърдят, че религиите са причина за разделение и напрежение между хората и в съвременният свят религиите причиняват много повече вреди отколкото ползи.


Източник: http://krlkirilov.blogspot.com/2011/05/blog-post.html




Гласувай:
7



1. freeoldmen - Още едно интересно изследване:
01.09.2013 16:26
" Учени от Университета Дюк (Duke University) зададоха въпроса: ПО КАКЪВ НАЧИН РЕЛИГИЯТА ВЛИЯЕ НА ЧОВЕКА?
Учените изследваха състоянието на хипокампуса на стотици хора между 60-85 години. Хипокампусът влияе на паметта на човека и неговите познавателни способности. При хората, които са се позиционирали като вярващи е установена интензивна атрофия на мозъка. При това пола на човека, неговия социален статус и образование по никакъв начин не са оказали ефект върху изследванията. Всеки един е бил длъжен да се подложи на интензивно изследване с магнитно-резонансна томография (МРТ) в продължение от 2-8 години. При невярващите размера на хипокампуса е оставал на същото ниво, при вярващите - неговия размер значително е намалявал. С какво е свързано това, учените не знаят, но най-вероятната причина е породения стрес, когато религиозните представи силно противоречат на действителността.
цитирай
2. zaw12929 - АКО СИ АТЕИСТ СИ ПО УНЕН, А НЕ МОЖЕШ... КАТО НАБОЖНИЯ?!!
02.09.2013 09:17
ВЪПРОСЪТ "Защо се получава тази зависимост?“ има друг отговор:
Защото цялата информация е насочена манипулативно срещу религията, срещу Бог. У нас писатели, учебници- всичко осмива вярващите, за да урвърди комунистическия атеизъм
На Запад- в Европа- протестантщина от ерна страна и налагане религия с тероризъм- какво друго са кръстоносните походи с меч или ... директно от папите, ако не налагане католицизма
В САЩ- налагане секти, където се кланят на ... $$$ и срещу нашата православна църква ( по Конституция!!) са регистрирани 1300 секти, а безродници и предатели , както и сините глупаци се втурнаха да унищожават цурквата, да отделят църква от хора, да разделят народа с 300 партии..
Вие нямате елементарно понятие да оцените приноса на религиите , на поклона пред Бог за възпитаване доброта, за възпиране злото. Остава без значение има ли Богх, но едва ли оценявате, че 500- 700 години се е запазила българската народност, благодарение на църквата. За 24 години само , години на атеизъм и атакуване на Българската църква се унищожава държавата. ЕДВА ЛИ ТОВА ВИ ИНТЕРЕСУВА- ИНАЧЕ ЩЯХТЕ ДА НАПИШЕТЕ МАТЕРИАЛ, КОЙТО ДА ДОПРИНЕСЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ АТЕИЗМА. ГОЛЯМ КОЕВИЦИЕНТ- МАЛЪК КАПАЗИТЕТ НА УМА ЛИШЕН ОТ БОЖИЯТА ПРОМИСЪЛ - ЗАТОВА И СИНИТЕ СЕ СРИНАХА И ЩЕ ИЗТЕКАТ В КАНАЛИЗАЦИЯТА НА ВРЕМЕТО
цитирай
3. lulchev - Плагиатство!
05.09.2013 12:28
Голяма част от представените по-горе данни са буквален цитат от сказка на лектор от дружеството за разпространение на научни знания "Георги Кирков", изнесена пред бригадири в читалище "Асен Златаров" в село Кушкундалево през 1983. Останалата част са от изследване на Института по психология на МВР от 1979. Моля да бъде зачетена преднината на родните учени.
цитирай
4. kordon - от kordon до lulchev
05.09.2013 17:24
Остроумен коментар, който ми хареса, въпреки критичната нотка, съдържаща се в него!
цитирай
5. danailvdimitrov - един "свръх кратък списък" на дълбоко религиозните учени-християни:
28.09.2013 13:46
Исак Нютон (теолог,"губещ" си 70 % от времето в писане на богословски трудове, изключителен познавач на "Новия Завет", човекът който винаги става и сваля шапка когато произнася името на Господа),
Менделеев,
А.Айнщайн,
Ломоносов,
А.М.Ампер,
Макс Планк,
Майкъл Фарадей,
Н. Коперник,
Блез Паскал,
Имануел Кант,
Леонард Ойлер,
Луи Пастьор (публично изповядвал вярата си при приемането му за член на Френската Академия на Науките),
Макс Хартман,
Албрехт Халер,
Лорд Келвин,
Огюст Луи Коши,
Готфрид Вилхем Лайбниц,
Александър Волта,
Имануел Кант,
Карл Фридрих Гаус,
Йохан Кеплер (написал: Благодаря ти Творецо и Господи, че ми позволяваш да се радвам на твоите дела..),
Антоан Бекерел,
Ервин Шрьодингер,
Християн Фридрих Шьонбайн и други "слабо грамотни и интелигентни" хора към които искам,ако те благоволят да допуснат и моето недостойно и нищо не значещо име, да се добави към техния списък, с "риск" и аз да съм от страната на по-некачествената част на човечеството.


ПП. Умишлено не включвам руснаци както и писатели като Достоевски,Гогол,Хайне, Шилер, Данте и т.н. за да не бъда обвинен в пристрастие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4891529
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2287